Masz w domu typowego niejadka? Z nami dzieciaki przekonają się, że jedzenie, może być smaczne. Z psychologicznego punktu widzenia młody konsument chętniej zjada posiłek, gdy sam uczestniczy w jego przygotowaniu. Na oczach rodziców wykonamy pełnowartościowe potrawy. Przekonamy dorosłych, że mały człowiek, też potrafi być szefem kuchni!
W trakcie warsztatów dzieci mają możliwość w sposób praktyczny nauczyć się przygotowania najprostszych potraw, jak również technik niezbędnych w kuchni. Dodatkowo uczą się prawidłowego nakrywania do stołu, zasad zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa w kuchni oraz nawyku współpracy i wzajemnej pomocy w trakcie realizowania wspólnego celu, jakim jest gotowanie.
Przebieg zajęć:
FAZA PRZYGOTOWANIA
- Przedstawienie tematu zajęć
- Omówienie zasad obróbki produktów wykorzystywanych w czasie zajęć
- Ustalenie środków zapewniających bezpieczeństwo pracy
- Określenie zadań i ich podział na poszczególne osoby
- Czynności organizacyjne i przygotowanie stanowiska do pracy.
- Wybranie odpowiedniego sprzętu
FAZA REALIZACJI
- Pokaz prowadzącego najważniejszych czynności kuchennych np. siekanie
- Przystąpienie do przygotowania dania zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami
- Obserwacja i korekta uczniów wykonujących czynności kuchenne
- Prezentacja wykonanej potrawy
- Nakrycie stołu
- Degustacja wykonanej potrawy
FAZA WYCISZENIA
- Dyskusja i wspólna ocena przygotowanej potrawy
- Dyskusja na temat przebiegu zajęć
- Wspólne zdiagnozowanie trudności, jakie się ujawniły w czasie zajęć
- Wspólne znalezienie rozwiązania
- Porządkowanie sprzętu i urządzeń
- Sprzątanie stanowisk pracy
- Pożegnanie z uczniami
MENU
Vegetariańskie spring rollsy
Sałatka Cezar
Banany w cieście sezamowym