Kaiseki – menu Koyamy
reż. Fabian Feiner
Niemcy 2009, 45'
Hirohisa Koyama to jeden z najbardziej znanych na świecie japońskich szefów kuchni. Swoją karierę zaczął w 1972 pod okiem słynnego Teiichi Yuki. Koyama w swojej pracy skupia się na promocji japońskiej kultury kulinarnej w innych częściach globu. Film pozwala widzom odkryć to, co można nazwać duszą tamtejszej kuchni. Twórcy dokumentu pokażą nie tylko sposoby przygotowania potraw przez mistrza, czy składniki, które wykorzystuje. Kulminacją będzie sekret podania autorskiego kaiseki.
El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata
reż. Pere Solés, David Gimbernat
Hiszpania 2013, 52'
W 2013 roku restauracja El Celler de Can Roca trafiła na sam szczyt. Zajęła pierwsze miejsce w prestiżowym rankingu magazynu "Restaurant". Lokal prowadzony przez trzech braci Roca jest kolejnym przykładem po "elBulli", że hiszpańska kuchnia nie daje o sobie zapomnieć. Na czym polega sukces tej niezwykłej restauracji? Kim są bracia Roca? Zobaczmy historię o tym, jak jedzenie staje się formą sztuki…