Dashi - esencja Japonii
reż. Shohei Shibata
Francja, Japonia 2014, 52'
Dashi - zwodniczo prosty bulion wykorzystywany w przygotowywaniu japońskich zup. Przez wieki szefowie kuchni z Kraju Kwitnącej Wiśni strzegli tej receptury i nocami łączyli poszczególne elementy przepisu. Najwięksi mistrzowie podkreślają, że dashi nie jest wytworem ludzkich rąk - jest wręcz esencją japońskiej natury. Powstaje z połączenia niepowtarzalnego smaku wodorostów kombu, wiórków ryby bonito i grzybów shiitake. Jest skarbem japońskich wód i ziemi.
Shoyu i sekrety japońskiej kuchni
reż. Shohei Shibata
Francja 2014, 52'
Jednym z filarów, na których oparta jest japońska tradycja kulinarna jest shoyu, który powszechnie znany jest raczej jako sos sojowy. Japończycy odkryli, że w wyniku fermentacji ziaren soi powstaje unikalny produkt, który obecnie jest kluczową przyprawą tamtejszej kuchni. Teoretycznie jest to niezwykle prosty proces. Cała magia polega na tym, że do produkcji shoyu potrzebny jest grzyb, który rośnie wyłącznie w Kraju Kwitnącej Wiśni. Aby odkryć jego tajemnicę twórcy filmu zaczęli swoją podróż od Kioto.