repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 22 listopada 2014.

Dashi – esencja Japonii; Shoyu i sekrety japońskiej kuchni

Dashi, essence of Japan; Shoyu and the secrets of Japanese Cuisine

czas: 104’

Dashi - esencja Japonii

reż. Shohei Shibata
Francja, Japonia 2014, 52'

Dashi - zwodniczo prosty bulion wykorzystywany w przygotowywaniu japońskich zup. Przez wieki szefowie kuchni z Kraju Kwitnącej Wiśni strzegli tej receptury i nocami łączyli poszczególne elementy przepisu. Najwięksi mistrzowie podkreślają, że dashi nie jest wytworem ludzkich rąk - jest wręcz esencją japońskiej natury. Powstaje z połączenia niepowtarzalnego smaku wodorostów kombu, wiórków ryby bonito i grzybów shiitake. Jest skarbem japońskich wód i ziemi.

Shoyu i sekrety japońskiej kuchni

reż. Shohei Shibata
Francja 2014, 52'

Jednym z filarów, na których oparta jest japońska tradycja kulinarna jest shoyu, który powszechnie znany jest raczej jako sos sojowy. Japończycy odkryli, że w wyniku fermentacji ziaren soi powstaje unikalny produkt, który obecnie jest kluczową przyprawą tamtejszej kuchni. Teoretycznie jest to niezwykle prosty proces. Cała magia polega na tym, że do produkcji shoyu potrzebny jest grzyb, który rośnie wyłącznie w Kraju Kwitnącej Wiśni. Aby odkryć jego tajemnicę twórcy filmu zaczęli swoją podróż od Kioto.

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!