Rolnik i szef kuchni, reż. Michael WhalenRolnik i szef kuchni, reż. Michael Whalen
17 stycznia 2019
Films for Food: "Rolnik i szef kuchni"

19 stycznia (sobota, godz.18.00) w Kinie Nowe Horyzonty

19 stycznia, sobota, godz.18.00

Rolnik i szef kuchni
reż. Michael Whalen / USA 2014 / 65’

Poznajemy dwoje oddanych swojej pracy ludzi – Cynthię Sandberg, rolniczkę i Davida Kincha, szefa kuchni restauracji Manresa w Kalifornii. Kluczem do ich sukcesu jest pasja, z jaką podchodzą do rolnictwa oraz gotowania. Uprawiają ziemię w sposób zrównoważony i z poszanowaniem środowiska, a zebrane rośliny od razu trafiają do kuchni – wciela się tu w życie filozofię „z pola na stół”. Sukces restauracji jest nierozerwalnie związany z sukcesem gospodarstwa: jeśli plony nie będą udane, ucierpią na tym dania serwowane przez Davida. Obojgu bohaterom chodzi o powrót do tradycyjnych wartości dzięki nowym technologiom. Inspirujące!

Po seansie z widzami spotkają się Adrian Bęben – szef kuchni z Oda Bistro oraz Anna i Ernest Górscy – rolnicy (Eko Warzywa). Rozmowę poprowadzi Agnieszka Szydziak z Have a Bite Wrocław. Przez cały dzień w kinie będzie działać Pop-up Bazar Dawna Pralnia.

Eko Warzywa Anna i Ernest

Nasze gospodarstwo znajduje się w Ratnie Górnym blisko Radkowa, w czystym i pięknym rejonie Gór Stołowych. W uprawie warzyw i zbóż wykorzystujemy metodę biodynamiczną wypracowaną przez Marię Thun. Biodynamiką interesujemy się od ponad 20 lat a 8 lat temu zaczęliśmy uprawiać warzywa ekologiczne - początkowo na potrzeby własne i naszej rodziny, a z czasem na sprzedaż, pragnąc podzielić się z innymi tym, co dobre. Warzywa uprawiamy, wykorzystując siły natury, z szacunkiem dla miejsca i osób, które będą je spożywać. Do użyźniania stosujemy kompost produkowany w gospodarstwie, a do ochrony przed szkodnikami i chorobami tylko preparary naturalne. Uprawiajac wiele gatunków warzyw, dbamy o bioróżnorodność i środowisko naturalne. Nasze warzywa są wysokiej jakości, pełne składników odżywczych, smaku i zapachu, a liczba osób, które to doceniają stale rośnie. Posiadamy certyfikat ekologiczny wydany przez Ekogwarancję numer PL-EKO-01-012827.

Adrian Bęben

Przez ostatnie parę lat skupiony na poszukiwaniu siebie. Po dłuższej przygodzie z motocrosem pojawiło się gotowanie, które całkowicie odmieniło jego życie. Pierwsze szlify zdobywał w 4* butikowym hotelu, gdzie szybko awansował na stanowisko szefa kuchni. Wtedy też pierwszy raz podjął współpracę z lokalnymi hodowcami i rolnikami. Kolejnym krokiem były wydarzenia pop-upowe, a także praca we własnej już restauracji w Bielsku - Białej, która po trzech miesiącach wyróżniona została przez przewodnik GM. Większa potrzeba rozwoju, sprawdzenia siebie i doświadczania nowego zaprowadziły Adriana finalnie do Wrocławia, gdzie powstał jego aktualny projekt - Oda Bistro, w którym realizuje się i spełnia jako szef kuchni.

 

Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Photographer's Choice: Grizzly Man 
Pokazy specjalne
Werner Herzog, USA 2005
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.