Rolnik i szef kuchni, reż. Michael WhalenRolnik i szef kuchni, reż. Michael Whalen
17 stycznia 2019
Films for Food: "Rolnik i szef kuchni"

19 stycznia (sobota, godz.18.00) w Kinie Nowe Horyzonty

19 stycznia, sobota, godz.18.00

Rolnik i szef kuchni
reż. Michael Whalen / USA 2014 / 65’

Poznajemy dwoje oddanych swojej pracy ludzi – Cynthię Sandberg, rolniczkę i Davida Kincha, szefa kuchni restauracji Manresa w Kalifornii. Kluczem do ich sukcesu jest pasja, z jaką podchodzą do rolnictwa oraz gotowania. Uprawiają ziemię w sposób zrównoważony i z poszanowaniem środowiska, a zebrane rośliny od razu trafiają do kuchni – wciela się tu w życie filozofię „z pola na stół”. Sukces restauracji jest nierozerwalnie związany z sukcesem gospodarstwa: jeśli plony nie będą udane, ucierpią na tym dania serwowane przez Davida. Obojgu bohaterom chodzi o powrót do tradycyjnych wartości dzięki nowym technologiom. Inspirujące!

Po seansie z widzami spotkają się Adrian Bęben – szef kuchni z Oda Bistro oraz Anna i Ernest Górscy – rolnicy (Eko Warzywa). Rozmowę poprowadzi Agnieszka Szydziak z Have a Bite Wrocław. Przez cały dzień w kinie będzie działać Pop-up Bazar Dawna Pralnia.

Eko Warzywa Anna i Ernest

Nasze gospodarstwo znajduje się w Ratnie Górnym blisko Radkowa, w czystym i pięknym rejonie Gór Stołowych. W uprawie warzyw i zbóż wykorzystujemy metodę biodynamiczną wypracowaną przez Marię Thun. Biodynamiką interesujemy się od ponad 20 lat a 8 lat temu zaczęliśmy uprawiać warzywa ekologiczne - początkowo na potrzeby własne i naszej rodziny, a z czasem na sprzedaż, pragnąc podzielić się z innymi tym, co dobre. Warzywa uprawiamy, wykorzystując siły natury, z szacunkiem dla miejsca i osób, które będą je spożywać. Do użyźniania stosujemy kompost produkowany w gospodarstwie, a do ochrony przed szkodnikami i chorobami tylko preparary naturalne. Uprawiajac wiele gatunków warzyw, dbamy o bioróżnorodność i środowisko naturalne. Nasze warzywa są wysokiej jakości, pełne składników odżywczych, smaku i zapachu, a liczba osób, które to doceniają stale rośnie. Posiadamy certyfikat ekologiczny wydany przez Ekogwarancję numer PL-EKO-01-012827.

Adrian Bęben

Przez ostatnie parę lat skupiony na poszukiwaniu siebie. Po dłuższej przygodzie z motocrosem pojawiło się gotowanie, które całkowicie odmieniło jego życie. Pierwsze szlify zdobywał w 4* butikowym hotelu, gdzie szybko awansował na stanowisko szefa kuchni. Wtedy też pierwszy raz podjął współpracę z lokalnymi hodowcami i rolnikami. Kolejnym krokiem były wydarzenia pop-upowe, a także praca we własnej już restauracji w Bielsku - Białej, która po trzech miesiącach wyróżniona została przez przewodnik GM. Większa potrzeba rozwoju, sprawdzenia siebie i doświadczania nowego zaprowadziły Adriana finalnie do Wrocławia, gdzie powstał jego aktualny projekt - Oda Bistro, w którym realizuje się i spełnia jako szef kuchni.

 

Akademia Kina Światowego (2018/2019): Rashomon 
Akademia Kina Światowego (2018/2019)
Avengers: Koniec gry 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cała prawda o Szekspirze 
Kenneth Branagh, Wielka Brytania 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kubrick do kwadratu: Lolita 
Kubrick do kwadratu
Stanley Kubrick, USA, Wielka Brytania 1962
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Ogród rodzinny. Ukochany 
Jan Hřebejk, Czechy 2017
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tolkien 
Dome Karukoski, USA 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Praziomek (dubbing) 
Chris Butler, Kanada, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.