repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 21 stycznia 2014.

Film niepokoju

Filme do Desassossego

reż. João Botelho

czas: 123’
produkcja: Portugalia 2010
obsada: Claúdio da Silva, Pedro Lamares, Ricardo Aibéo

Lizbona dzisiaj. Pokój w mieszkaniu przy Rua dos Douradores. Pewien człowiek śni sny i tworzy teorie wokół nich. Materia snu staje się fizyczna, namacalna, widzialna. Pełen niepokoju film o nieskończonej i pełnej pułapek książce - Księdze niepokoju Fernando Pessoi. Absolutna, doskonała, nieuleczalna samotność JA. Bóg to ja! - napisał Bernardo Soares.

João Botelho

João Botelho

Reżyser i scenarzysta, urodzony w 1949 r. w Lamego, jest jedną z najważniejszych postaci współczesnego portugalskiego przemysłu filmowego oraz założycielem krytyczno-teoretycznego dziennika M. Studiował inżynierię mechaniczną na Uniwersytecie w Coimbrze i kino w Escola Superior de Cinema do Conservatório Nacional. Jego prace zdobyły wiele nagród.

Wybrana filmografia:

1976 Um Projecto de Educação Popular

1982 Conversa Acabada

1985 Um Adeus Português / A Portuguese Farewell

1993 Aqui na Terra / Here on Earth

1998 Tráfico / Traffic

2003 A Mulher que Acreditava Ser Presidente Dos EUA / The Woman Who Believed She Was President of the United States

2005 O Fatalista / The Fatalist

2008 A Corte do Norte / The Northern Land

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!