repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

24 wrz / pt
plakat

Crock of Gold: kilka kolejek z Shane'em MacGowanem

Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan

reż. Julien Temple

czas: 124’
produkcja: USA, Wielka Brytania, Irlandia 2020
język: angielski

gatunek: dokument, biograficzny, muzyczny

Nikt nie obnażył swojej duszy tak jak irlandzki poeta i muzyk Shane MacGowan. Dorastając w Wielkiej Brytanii w kulturze silnych antyirlandzkich nastrojów, Shane MacGowan przeżył życie na maksa, wystawiając na próbę każdy atom swojego człowieczeństwa w swojej surowej, nieokrzesanej i bezwstydnej muzyce. Poprzez kreatywne wykorzystanie animacji, niewidzianych materiałów filmowych z archiwów Temple'a oraz wypowiedzi współpracowników, artystów, a przede wszystkim jego rodziny, film celebruje jego pozornie bezwysiłkową umiejętność pisania tekstów do niektórych z najczęściej słuchanych piosenek na świecie, w tym "Fairytale of New York", najpopularniejszej piosenki bożonarodzeniowej na świecie. Shane oddaje ducha Irlandii i nastrój irlandzkiej diaspory podczas swojej własnej, bardzo osobistej podróży do serca ciemności, zawsze z drinkiem w ręku. Punktem kulminacyjnym dokumentu są sześćdziesiąte urodziny Shane'a, podczas których piosenkarze, gwiazdy filmowe i rockandrollowi banici zbierają się na niezapomnianą zabawę na kolanach.

Julien Temple

Julien Temple W swoim debiucie The Great Rock and Roll Swindle filmowym portrecie legendarnych Sex Pistols jako pierwszy sportretował scenę punkową w Londynie. Zrealizował wiele filmów, miedzy innymi Absolute Beginners, Ziemskie dziewczyny są łatwe i Vigo, by w 2000 roku powrócić do tematu swojego debiutu z filmem Sex Pistols – wściekłość i brud. Impresja ze słynnego festiwalu (Glastonbury) i film o leaderze The Clash (Joe Strummer – niepisana przyszłość) pokazywane były na poprzednich edycjach festiwalu ENH.

Wybrana filmografia

1979 The Great Rock and Roll Swindle

1986 Absolute Beginners

1988 Ziemskie dziewczyny są łatwe / Earth Girls Are Easy

1998 Vigo

2000 Sex Pistols: Wściekłość i brud / The Filth and the Fury

2000 Królestwo demonów / Pandaemonium

2005 Glastonbury

2006 Joe Strummer – niepisana przyszłość / Joe Strummer – The Future is Unwritten

2008 The Eternity Man

2009 Oil City Confidential

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!