repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

dzisiaj
jutro
13 lip / pn
14 lip / wt
15 lip / śr
16 lip / cz
plakat

Zdrajca

reż. Marco Bellocchio

czas: 155’
produkcja: Niemcy, Francja, Włochy, Brazylia 2019
obsada: Pierfrancesco Favino, Luigi Lo Cascio, Fausto Russo Alesi

W najdroższym ze swoich filmów mistrz Bellocchio bez wahania zdradza romantyczną, gangsterską narrację spod znaku  Ojca chrzestnego na rzecz surowej rekonstrukcji brutalnych wydarzeń. W jej centrum znajduje się Tommaso Buscetta, boss, który złamał  omertę, mafijną zmowę milczenia. Dzięki jego zeznaniom doszło do najgłośniejszego procesu przeciwko włoskiej Cosa Nostrze; tzw.  maxiproces doprowadził do skazania aż 362 mafiosów. Fascynujące ekranowe dochodzenie skupia się na przemianie Buscetty, dla którego La Cosa Nostra, "nasza sprawa", zaczęła znaczyć coś zupełnie innego, niż chcieliby szefowie klanów. Film został nagrodzony kilkunastominutową owacją na festiwalu w Cannes.

Marco Bellocchio

Urodził się w 1939 roku w Piacenzie. Uczył się w katolickim liceum i rozpoczął studia filozoficzne na katolickim uniwersytecie w Mediolanie. Potem jednak wybrał studia filmowe w Rzymie. Już w debiutanckim filmie, Pięściach w kieszeni, dał się poznać jako kontestator przenikliwie patrzący na instytucje takie jak rodzina. W następnych filmach poddawał krytyce burżuazję (Chiny są blisko), szkołę (W imię ojca), prasę (Dajcie sensację na pierwszą stronę) i wojsko (Marsz triumfalny). W kolejnych dekadach zajął się adaptacjami (m.in. Czechow, Kleist) oraz współpracą z psychoanalitykiem Massimo Fagiolim (Diabeł wcielony, Sen motyla), która była różnie oceniana. Powrócił do formy w ostatniej dekadzie, zwłaszcza w inteligentnej satyrze na Kościół Czas religii i rozrachunku z terroryzmem w utworze Witaj, nocy.

Wybrana filmografia

1965 Pięści w kieszeni / I pugni in tasca / Fists in the Pocket

1972 W imię ojca / Nel nome del padre / In the Name of the Father

1976 Marsz triumfalny / Marcia trionfale / Victory March

1986 Diabeł wcielony / Il Diavolo in corpo / Devil in the Flesh

1994 Sen motyla / Sogno della farfalla / The Butterfly’s Dream

2002 Czas religii / Ora di religione / My Mother’s Smile

2003 Witaj nocy / Buongiorno, notte / Good Morning, Night

2010 Siostry: nigdy / Sorelle mai / Sisters Never

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!