repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 13 kwietnia 2016.

Chajtarma 

Haytarma / Хайтарма

reż. Achtem Sejtablajew

czas: 90’
produkcja: Ukraina 2012
obsada: Achtem Sejtabłajew, Jurij Curiło, Ołeksij Horbunow, Andrij Saminin, Usnije Chaliłowa, Dinara Awaz, Walerij Szytowałow
nagrody: Kimera IFF – najlepszy film, najlepszy reżyser; MFF Korona Karpat – Grand Prix; Nagroda Nike w kategorii Najlepszy Film WNP i krajów bałtyckich
scenariusz: Mykoła Rybałka
zdjęcia: Wołodymyr Iwanow
montaż: Serhij Klopacz
muzyka: Serhij Krucenko, Dżemil Krucenko
producent: Lenur Islamow, Iwanna Diadiura
produkcja: Studium ATR
język: krymsko-tatarski, rosyjski

Chajtarma to po tatarsku „powrót”, a także nazwa ludowego tańca. Jest maj 1944 roku. Armia Czerwona wypędza hitlerowców z Krymu. Bohater ZSRR, major Sułtan Amet-Chan, as radzieckiego lotnictwa, przylatuje z frontu na krótki urlop do rodzinnej Ałupki. Rankiem następnego dnia z rozkazu Stalina rozpoczyna się oczyszczanie półwyspu z Tatarów uznanych przez „ojca narodów” za „zdrajców i pachołków Hitlera”. Enkawudziści wypędzają ludzi z domów. Od oficera dowodzącego operacją w Ałupce Sułtan dowiaduje się, że również on, choć zestrzelił ponad 30 samolotów niemieckich i przyznano mu tytuł Bohatera Związku Radzieckiego, jako Tatar uważany jest za zdrajcę. Pilot rozpoczyna rozpaczliwą próbę ratowania ukochanej i rodziny. Scenariusz powstał na podstawie relacji Tatarów, którzy w dzieciństwie zostali wysiedleni i wywiezieni do Uzbekistanu, skąd powrócili w ojczyste strony dopiero po 45 latach.

Achtem Sejtablajew

Urodzony 11 grudnia 1972 roku w Uzbekistanie. Ukraiński aktor i reżyser krymskotatarskiego pochodzenia. Pochodzi z rodziny deportowanych w 1944 roku Tatarów krymskich, którzy powrócili na Krym po upadku Związku Radzieckiego. Ukończył wydział aktorski oraz reżyserię na Państwowym Uniwersytecie Filmu, Teatru i Telewizji im. Karpenki-Karego w Kijowie. Pracował jako aktor i reżyser wielu sztuk w symferopolskim teatrze, gdzie zasłynął rolą Makbeta. Po aneksji Krymu przez Rosję przeprowadził się do Kijowa, gdzie otrzymał pracę w Telewizji Państwowej jako prowadzący patriotycznego talk-show. Zasłużony artysta Republiki Autonomicznej Krymu.

Filmografia

2007 Kwartet dla dwojga / Квартет для двох / Quartet for Two

2008 Operacja Che Guevara / Операція «ЧеГевара / Operation Che Guevara

2009 Jesiennne kłopoty / Осінні клопоти / Autumn Problems

2011 Ciemne wody / Темні води / Dark Water

2012 Chajtarma / Хайтарма / Haytarma

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!