repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 25 października 2014.

Krogulec

Buzzard

reż. Joel Potrykus

czas: 97’
produkcja: USA 2014
obsada: Joshua Burge, Josh Tyron, Teri Ann Nelson
język: angielski
POLSKA PREMIERA
scenariusz: Joel Potrykus
zdjęcia: Adam J. Minnick
montaż: Adam J. Minnick
producent: Michael Saunders, Ashley Young
produkcja: Michael Saunders, Ashley Young
właściciel praw: Media Luna New Films

Reżyser Joel Potrykus trafia w sedno, gdy stwierdza, że Krogulec stanowi owoc spotkania Freddy’ego Krugera z Albertem Camusem. W dziwacznej hybrydzie czarnej komedii i psychodelicznego horroru amerykański twórca kpi sobie z kulturowych wzorców kontestacji. W Krogulcu współczesny człowiek zbuntowany opycha się jedzeniem z fast foodów, katuje sąsiadów heavy metalem, a swoją wyobraźnię kształtuje za pomocą brutalnych gier wideo. Przy okazji Marty prowadzi także krucjatę przeciw korporacyjnej rzeczywistości. Współczesny Don Kichot z obskurnej kawalerki stopniowo przestaje odróżniać prawdę od fikcji i staje się zakładnikiem swojej zwichrowanej wyobraźni. Zaproponowany przez Potrykusa surowy, drapieżny styl wizualny doskonale podkreśla zagęszczającą się na ekranie atmosferę paranoi. Przemyślany w najdrobniejszych szczegółach Krogulec to godne dopełnienie „zwierzęcej trylogii” Potrykusa, której bohaterami są młodzi outsiderzy o zaburzonej tożsamości.

Joel Potrykus

Urodzony w Alpenie w stanie Michigan. Studiował film na lokalnym Grand Valley State University. Już w trakcie studiów zrealizował kilka filmów na taśmie ośmio- i szesnastomilimetrowej. Później założył firmę Son Noise Movies, w której wyprodukował m.in. własny film Kojot. W 2012 roku stworzył pełnometrażowy debiut pod tytułem Małpa. Wyróżniony dwiema nagrodami na festiwalu w Locarno, stanowi największy sukces w jego dotychczasowej karierze.

Wybrana filmografia

2007 Gordon (short)

2010 Kojot / Coyote (short)

2012 Małpa / Ape

2014 Krogulec / Buzzard

2016 Alchemik / The Alchemist Cookbook

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!