film
TOP 10 2019 +1 : Faworyta
The Favourite
reż. Yorgos Lanthimos / Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018 / 119’
Wyróżnienie specjalne
Seanse - kup bilet:
06 lut

Obsada

Emma Stone, Rachel Weisz, Olivia Colman, Nicholas Hoult

Opis filmu

Najlepszy film 2019 roku według działu programowego Kina NH. W "Faworycie" Yorgos Lanthimos rzuca wyzwanie legendarnemu "Barry'emu Lyndonowi". Podobnie jak przed laty Stanley Kubrick, grecki mistrz snuje na ekranie błyskotliwą opowieść o dworskich intrygach, tłumionym pożądaniu i deprawującej sile władzy. Jednocześnie, nawet pracując na zlecenie Hollywood, Lanthimos nie traci autorskiego pazura. "Faworyta", w tym samym stopniu, co "Kieł" i "Alpy" pozostaje bezlitosną satyrą na dysfunkcyjną rodzinę. Jedyna różnica polega na tym, że tym razem chodzi o rodzinę królewską.

Kolejny anglojęzyczny film czołowego przedstawiciela greckiej Nowej Fali. Początek XVIII wieku. Anglia jest w stanie wojny z Francuzami, ale uwagę dworu pochłaniają wyścigi kaczek i pojawienie się na rynku ananasów. Na tronie zasiada schorowana królowa Anna (Olivia Colman), a krajem zamiast niej rządzi jej bliska przyjaciółka, lady Sarah (Rachel Weisz). Z podziwu godnym oddaniem dogląda ona rozkapryszonej i porywczej królowej. Na dwór przybywa nowa służąca Abigail (Emma Stone), która swoim urokiem oczarowuje Sarah. Sarah bierze Abigail pod swoje skrzydła, a Abigail dostrzega w tym szansę na powrót do arystokratycznych korzeni. Ponieważ sprawy polityczne i prowadzenie wojny coraz bardziej pochłaniają Sarah, Abigail stopniowo zajmuje jej miejsce u boku królowej Anny. Dziewczyna nie pozwoli, aby ktokolwiek lub cokolwiek – czy byłaby to kobieta, mężczyzna, polityka czy królik – stanęło jej na drodze.

Informacje o reżyserze

Yorgos Lanthimos

Grecki reżyser i scenarzysta. Jego film Kieł zdobył nagrodę Un Certain Regard na festiwalu w Cannes i był nominowany do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny. Kolejną nominację przyniósł mu Lobster  tym razem za scenariusz napisany z wieloletnim współpracownikiem Efthymisem Filippou. W 2017 roku nagrodzono ich na festiwalu w Cannes za Zabicie świętego jelenia, w którym zagrali m.in. Nicole Kidman i Colin Farrell. Jego twórczość zalicza się do greckiej Nowej Fali.


Yorgos Lanthimos is a Greek director and screenwriter. His film Dogtooth was an award winner in the Un Certain Regard section at the Cannes Film Festival and was nominated for an Oscar for Best Foreign Language Film. The Lobster brought him another nomination, this time for the screenplay, which was written with his longtime collaborator, Efthymis Filippou. In 2017, the duo were awarded at the Cannes Film Festival for The Killing of a Sacred Deer, which stars Nicole Kidman and Colin Farrell. Lanthimos's films are considered part of the Greek New Wave.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Kinetta

2009 Kieł / Kynodontas

2011 Alpy / Alpeis

2015 Lobster / The Lobster

2017 Zabicie świętego jelenia / The Killing of a Sacred Deer

stopka

reżyseria: Yorgos Lanthimos
obsada: Emma Stone, Rachel Weisz, Olivia Colman, Nicholas Hoult
barwa: kolor
1917 
Sam Mendes, USA 2020
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Marona - psia opowieść (napisy) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Mayday 
Sam Akina, Polska 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.