film
Ogród rodzinny. Dezerter
Zahradnictví: Dezertér
reż. Jan Hřebejk / Czechy 2017 / 115’
W repertuarze od 29 marca 2019

Obsada

Jiří Macháček, Gabriela Míčová, Anna Geislerová, Martin Finger, Klára Melíšková, David Novotný

Opis filmu

Akcja drugiej części rodzinnej sagi Jana Hřebejka i Petra Jarchovskiego rozgrywa się w 1948 roku, kiedy komuniści przejęli w Czechach pełną władzę, i w następujących później latach stalinizmu. Komunistyczny pucz rozwiał marzenia o spokojnym, szczęśliwym życiu po wojnie. Mąż jednej z trzech sióstr poznanych w pierwszej części trylogii otwiera w centrum Pragi luksusowy salon fryzjerski „Valentino”, licząc, że będzie cieszył się taką samą renomą jak w czasach przedwojennych. Jest to rodzinny interes – zatrudnia w nim obie siostry swojej żony. Po komunistycznym puczu jednak traci nie tylko cały swój majątek, lecz także honor i nadzieję, które udało mu się zachować nawet w obozie. Brutalna polityka totalitarnego systemu w nieludzki sposób wkracza w życie prywatne i właśnie pod jej presją krystalizują się na nowo rodzinne relacje.

Jana Bébarová, Kino na Granicy

Informacje o reżyserze

Jan Hřebejk

Jan Hrebejk studiował na FAMU w Pradze. Jego film fabularny Musimy sobie pomagać ( 2000) był nominowany do Oscara dla najlepszego filmu obcojęzycznego. Hrebejk nakręcił także Big Beat (1993), Pod jednym dachem (1999), Pupendo (2003) i Na złamanie karku - 2004).

Wybrana filmografia:

1993 Šakalí léta/ Big Beat

1996 Kde padají hvezdy/ Where Stars Fall (TV)

1999 Pod jednym dachem/ Pelty/ Cosy Dens

2000 Musimy sobie pomagać/ Musíme si pomáhat/ Divided We Fall

2003 Pupendo

2004 Na złamanie karku / Horem pádem/ Up and Down

2006 Piękność w opałach/ Kráska v nesnázích/ Beauty in Trouble


Jan Hrebejk studied at FAMU. His feature Divided We Fall (00) received an Academy Award nomination for best foreign language film. His other features include Big Beat (93), Cosy Dens (99), Pupendo (03) and Up and Down (04).

Selected filmography:

1993 Šakalí léta/ Big Beat

1996 Kde padají hvezdy/ Where Stars Fall (TV)

1999 Pod jednym dachem/ Pelty/ Cosy Dens

2000 Musimy sobie pomagać/ Musíme si pomáhat/ Divided We Fall

2003 Pupendo

2004 Na złamanie karku / Horem pádem/ Up and Down

2006 Piękność w opałach/ Kráska v nesnázích/ Beauty in Trouble

stopka

reżyseria: Jan Hřebejk
obsada: Jiří Macháček, Gabriela Míčová, Anna Geislerová, Martin Finger, Klára Melíšková, David Novotný
polski dystrybutor: Żółty Szalik
barwa: kolor
Ága 
Milko Lazarow, Bułgaria, Niemcy, Francja 2018
Anioł 
Luis Ortega, Argentyna, Hiszpania 2018
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Trier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Mirai (z polskimi napisami) 
Mamoru Hosoda, Japonia 2017
Ogród rodzinny. Przyjaciel 
Jan Hřebejk, Czechy 2017
Oni 
Paolo Sorrentino, Włochy, Francja 2018
Roma 
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
The Dawn Wall 
Josh Lowell, Peter Mortimer, Austria 2017
Vice 
Adam McKay, Hiszpania, USA, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie 2018
Walc w alejkach 
Thomas Stuber, Niemcy 2018
Mirai (z polskim dubbingiem) 
Mamoru Hosoda, Japonia 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.