film
Wszyscy wiedzą
Todos lo saben
reż. Asghar Farhadi / Hiszpania, Francja, Włochy 2018 / 132’
W repertuarze od 15 marca 2019
Pokazy przedpremierowe - kup bilet:
14 lut

Obsada

Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darin, Bárbara Lennie

Nagrody

Sant Jordi Awards 2019 - najlepsza aktorka hiszpańska (Bárbara Lennie)

Opis filmu

Po wielu latach nieobecności Laura (Penélope Cruz) wraz z dwójką dzieci wraca do rodzinnego miasteczka w Hiszpanii na wesele siostry. Podczas hucznej zabawy spotyka Paco (Javier Bardem), swoją wielką pierwszą miłość. Imprezę przerywa zniknięcie Irene, nastoletniej córki Laury. Przy okazji poszukiwań na jaw wychodzą rodzinne tajemnice, o których wszyscy woleliby zapomnieć. W pogrążonym w upale, sennym miasteczku pod powierzchnią czai się mrok. Wszyscy są podejrzani. Asghar Farhadi, mistrz światowego kina, zaprasza nas do kipiącego od emocji labiryntu. Cruz i Bardem stworzyli tu jeden z najwspanialszych duetów w ich karierze. W pełnych namiętności kreacjach tej pary przeszłość spotyka się z teraźniejszością, dawne uczucie przeżywane jest na nowo, a dystans zamienia się w ognistą bliskość. Czy niewiedza jest zawsze błogosławieństwem? Co zrobisz, kiedy nagle okaże się, że poza tobą już wszyscy wiedzą?

Informacje o reżyserze

Asghar Farhadi

Urodził się w 1972 roku w Isfahanie. Jest prawdziwą supernową irańskiej kinematografii. W osiem lat po pełnometrażowym debiucie Farhadi ma na koncie nagrody z festiwali w Teheranie, Chicago, Splicie, Berlinie i Warszawie. Polska publiczność bardzo szybko poznała się na jego talencie, nagradzając w 2004 roku Piękne miasto na Warszawskim Festiwalu Filmowym. Prawdziwy triumf irański twórca odniósł jednak w 2011 roku w Berlinie, gdzie rok wcześniej Srebrnym Niedźwiedziem uhonorowany został jego film Co wiesz o Elly? Prezentacja Rozstania w piątym dniu konkursowych zmagań zakończyła dyskusję na temat potencjalnych laureatów Złotego Niedźwiedzia. Źródłem sukcesu Farhadiego jest wyczulenie na niuanse tkwiące w codziennych wymianach zdań i gestów oraz umiejętność ich dramaturgicznego przyprawienia.


The artist, born in Isfahan in 1972, is not so much a star as he is a supernova of Iranian cinema. Eight years after his first feature film, his work has received awards in Teheran, Chicago, Split, Berlin and Warsaw. Polish film lovers immediately recognised his talent and gave The Beautiful City the Audience Award at the Warsaw IFF in 2004. He then received the Berlin IFF’s Silver Bear for About Elly in 2010. The Iranian artist truly came into his own in 2011. When A Separation was presented on the fifth day of the Berlin IFF, it stopped all discussion about potential Golden Bear candidates. Farhadi’s gift lies in his sensitivity to the nuances of the words and gestures of daily life, and in his ability to capture their dramatic power.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1988 Janali (short)

2003 Raghs dar ghobar / Dancing in the Dust

2004 Piękne miasto / Shah-re ziba / The Beautiful City

2006 Perski Nowy Rok / Chaharshanbe-soori / Fireworks Wednesday

2009 Co wiesz o Elly? / Darbareye Elly / About Elly

2011 Rozstanie / Jodaeiye Nader az Simin / A Separation

stopka

reżyseria: Asghar Farhadi
obsada: Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darin, Bárbara Lennie
polski dystrybutor: Gutek Film
nagrody: Sant Jordi Awards 2019 - najlepsza aktorka hiszpańska (Bárbara Lennie)
barwa: kolor
Ága 
Milko Lazarow, Bułgaria, Niemcy, Francja 2018
Anioł 
Luis Ortega, Argentyna, Hiszpania 2018
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Trier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Mirai (z polskimi napisami) 
Mamoru Hosoda, Japonia 2017
Ogród rodzinny. Przyjaciel 
Jan Hřebejk, Czechy 2017
Oni 
Paolo Sorrentino, Włochy, Francja 2018
Roma 
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
The Dawn Wall 
Josh Lowell, Peter Mortimer, Austria 2017
Vice 
Adam McKay, Hiszpania, USA, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie 2018
Walc w alejkach 
Thomas Stuber, Niemcy 2018
Mirai (z polskim dubbingiem) 
Mamoru Hosoda, Japonia 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.