film
Wszyscy wiedzą
Todos lo saben
reż. Asghar Farhadi / Hiszpania, Francja, Włochy 2018 / 132’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 23 maja 2019.

Obsada

Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darin, Bárbara Lennie

Nagrody

Sant Jordi Awards 2019 - najlepsza aktorka hiszpańska (Bárbara Lennie)

Opis filmu

Po wielu latach nieobecności Laura (Penélope Cruz) wraz z dwójką dzieci wraca do rodzinnego miasteczka w Hiszpanii na wesele siostry. Podczas hucznej zabawy spotyka Paco (Javier Bardem), swoją wielką pierwszą miłość. Imprezę przerywa zniknięcie Irene, nastoletniej córki Laury. Przy okazji poszukiwań na jaw wychodzą rodzinne tajemnice, o których wszyscy woleliby zapomnieć. W pogrążonym w upale, sennym miasteczku pod powierzchnią czai się mrok. Wszyscy są podejrzani. Asghar Farhadi, mistrz światowego kina, zaprasza nas do kipiącego od emocji labiryntu. Cruz i Bardem stworzyli tu jeden z najwspanialszych duetów w ich karierze. W pełnych namiętności kreacjach tej pary przeszłość spotyka się z teraźniejszością, dawne uczucie przeżywane jest na nowo, a dystans zamienia się w ognistą bliskość. Czy niewiedza jest zawsze błogosławieństwem? Co zrobisz, kiedy nagle okaże się, że poza tobą już wszyscy wiedzą?

Informacje o reżyserze

Asghar Farhadi

Urodził się w 1972 roku w Isfahanie. Jest prawdziwą supernową irańskiej kinematografii. W osiem lat po pełnometrażowym debiucie Farhadi ma na koncie nagrody z festiwali w Teheranie, Chicago, Splicie, Berlinie i Warszawie. Polska publiczność bardzo szybko poznała się na jego talencie, nagradzając w 2004 roku Piękne miasto na Warszawskim Festiwalu Filmowym. Prawdziwy triumf irański twórca odniósł jednak w 2011 roku w Berlinie, gdzie rok wcześniej Srebrnym Niedźwiedziem uhonorowany został jego film Co wiesz o Elly? Prezentacja Rozstania w piątym dniu konkursowych zmagań zakończyła dyskusję na temat potencjalnych laureatów Złotego Niedźwiedzia. Źródłem sukcesu Farhadiego jest wyczulenie na niuanse tkwiące w codziennych wymianach zdań i gestów oraz umiejętność ich dramaturgicznego przyprawienia.


The artist, born in Isfahan in 1972, is not so much a star as he is a supernova of Iranian cinema. Eight years after his first feature film, his work has received awards in Teheran, Chicago, Split, Berlin and Warsaw. Polish film lovers immediately recognised his talent and gave The Beautiful City the Audience Award at the Warsaw IFF in 2004. He then received the Berlin IFF’s Silver Bear for About Elly in 2010. The Iranian artist truly came into his own in 2011. When A Separation was presented on the fifth day of the Berlin IFF, it stopped all discussion about potential Golden Bear candidates. Farhadi’s gift lies in his sensitivity to the nuances of the words and gestures of daily life, and in his ability to capture their dramatic power.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1988 Janali (short)

2003 Raghs dar ghobar / Dancing in the Dust

2004 Piękne miasto / Shah-re ziba / The Beautiful City

2006 Perski Nowy Rok / Chaharshanbe-soori / Fireworks Wednesday

2009 Co wiesz o Elly? / Darbareye Elly / About Elly

2011 Rozstanie / Jodaeiye Nader az Simin / A Separation

stopka

reżyseria: Asghar Farhadi
obsada: Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darin, Bárbara Lennie
polski dystrybutor: Gutek Film
nagrody: Sant Jordi Awards 2019 - najlepsza aktorka hiszpańska (Bárbara Lennie)
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.