wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego (2018/2019): W samo południe
High Noon
12 mar
Akademia Kina Światowego (2018/2019)

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

12 marca 2019, godz. 17.00

Klasyczny western

wykład: mgr Mateusz Skomorowski

W samo południe (High Noon), reż. Fred Zinnemann, USA 1952, 85'

obsada: Gary Cooper, Thomas Mitchell, Lloyd Bridges, Katy Jurado, Grace Kelly

Wahadło zegara huśta się nieubłaganie. Zbliża się południe, moment, kiedy do miasta przyjedzie wypuszczony z więzienia bandyta, by wyrównać rachunki z lokalnym szeryfem, który doprowadził do jego skazania. Na stacji kolejowej czekają już jego dawni kompanii, podekscytowani nadchodzącą rozróbą. W tym czasie stróż prawa próbuje znaleźć śmiałków, którzy razem z nim stawiliby czoła niebezpieczeństwu. Na próżno. Ludzie, których niegdyś bronił, mają dla niego wyłącznie dwulicowe wymówki. Obsypany nagrodami western Freda Zinnemanna jest dramaturgicznym majstersztykiem, trzymającym w napięciu przez całe osiemdziesiąt pięć minut swojego trwania, i gorzką przypowieścią o ostatnim sprawiedliwym. Co ciekawe, film ten zrobił karierę w świecie polityki. Był wielokrotnie wyświetlany w Białym Domu na polecenie zafascynowanych nim Dwighta Eisenhowera i Billa Clintona, a także posłużył za inspirację dla legendarnego plakatu wyborczego "Solidarności" z 1989 roku.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Fred Zinnemann

Urodził się w 1907 roku w Wiedniu. Porzucił studia prawnicze na rzecz nauki sztuki operatorskiej. Przez pewien czas pracował w Niemczech, aby później przenieść się do Stanów Zjednoczonych. Oprócz W samo południe wyreżyserował wiele innych cenionych filmów, w tym Stąd do wiecznościOto jest głowa zdrajcy i Dzień szakala. Był znany ze swojego dążenia do realizmu. Odszedł w 1997 roku.

Wybrana filmografia

1952 W samo południe / High Noon

1953 Stąd do wieczności / From Here to Eternity

1959 Historia zakonnicy / The Nun's Story

1966 Oto jest głowa zdrajcy / A Man for All Seasons

1973 Dzień szakala / The Day of the Jackal

stopka

barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.