film
Sorry Angel
Plaire, aimer et courir vite
reż. Christophe Honoré / Francja 2018 / 132’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 5 grudnia 2018.

Obsada

Vincent Lacoste, Pierre Deladonchamps, Denis Podalydès, Adèle Wismes, Thomas Gonzalez, Clément Métayer, Quentin Thébault

Opis filmu

Christophe Honoré powraca do tematu HIV, który podjął już w swojej powieści młodzieżowej Tout contre Léo i w filmie telewizyjnym zrealizowanym na jej podstawie w 2002 roku. W Sorry Angel przedstawia nieoczywisty romans zbliżającego się do czterdziestki pisarza Jacques'a (gwiazdor Nieznajomego nad jeziorem Pierre Deladonchamps) z pasjonującym się literaturą studentem Arthurem (Vincent Lacoste). Opartą na różnicy wieku i doświadczeń relację skomplikuje choroba Jacques'a, którego ciało zaczyna odmawiać posłuszeństwa. Honoré łączy wyrafinowaną estetykę ze zmysłowością, poczuciem humoru, młodzieńczą energią i gorzkim obrazem skazanej na niespełnienie miłości. Skąpany w niebieskich odcieniach film pokazuje w dyskretnie nostalgicznym tonie (akcja dzieje się w 1993 roku) flirt dwóch mężczyzn, dla których droga do namiętności wiedzie przez błyskotliwe dyskusje o książkach. Natchnione kino, w którym erotyka jest nierozerwalnie spleciona z uściskiem śmierci.

Sebastian Smoliński, MFF Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Christophe Honoré

Urodził się w 1970 roku w Carhaix we Francji. Reżyser filmowy, scenarzysta, krytyk, pisarz i dramaturg. W 1995 roku przeprowadził się do Paryża, gdzie rozpoczął współpracę z „Cahiers du Cinéma”. Niedługo potem opublikował pierwsze powieści i dramaty. Uznawany jest za kontynuatora Nowej Fali. Nie boi się podejmowania kontrowersyjnych tematów, przekraczania społecznych tabu, np. w jego przeznaczonej dla młodego czytelnika powieści Tout contre Léo, na podstawie której powstał w 2002 roku film telewizyjny, podejmuje tematykę HIV. Z kolei jego film Ma mère (2004) oparty na powieści Georges'a Bataille’a, opisuje kazirodczą relację matki (Isabelle Huppert) i syna (Louis Garrel). Honoré chętnie eksperymetuje z formą filmową, np. jego film Piosenki o miłości (2007), opowiadający o młodych paryżanach, przybiera postać musicalu.


Born in 1970 in Carhaix, France, Christophe Honoré is a film director, screenwriter, critic, author, and playwright. In 1995, he moved to Paris to collaborate with ‘Cahiers du Cinéma’. Soon after, he published his first novels and dramas. Considered a New Wave continuator, he is unafraid to handle controversial subjects and social taboos. His young adult novel, Tout contre Léo (Close to Leo), concerning HIV themes, is the base for a 2002 French TV film. His film My Mother (2004), based on a novel by Georges Bataille, describes an incestuous relationship between a mother (Isabelle Huppert) and son (Louis Garrel). Honoré eagerly experiments with film form, e.g. his film about young Parisians, Love Songs (2007), is a musical.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2000 Nous deux (short)

2002 Tout contre Léo / Close to Leo (TV)

2003 Ma mère / My Mother

2007 Piosenki o miłości / Les chansons dʼamour / Love Songs

2008 Piękna / La Belle personne

2010 Mężczyzna w kąpieli / Homme au bain / Man at Bath

stopka

reżyseria: Christophe Honoré
obsada: Vincent Lacoste, Pierre Deladonchamps, Denis Podalydès, Adèle Wismes, Thomas Gonzalez, Clément Métayer, Quentin Thébault
polski dystrybutor: Tongariro
barwa: kolor
Ága 
Milko Lazarow, Bułgaria, Niemcy, Francja 2018
Anna 
Luc Besson, Francja 2019
Annabelle wraca do domu 
Gary Dauberman, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Pamiątki Claire Darling 
Julie Bertuccelli, Francja 2018
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Supa Modo (lektor) 
Likarion Wainaina, Niemcy, Kenia 2018
Świadkowie Putina 
Witalij Manski, Litwa, Szwajcaria, Czechy 2018
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.