film
     
Eter
reż. Krzysztof Zanussi / Polska 2018 / 117’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 13 grudnia 2018.

Obsada

Jacek Poniedziałek, Andrzej Chyra, Rafał Mohr

Opis filmu

Początek XX wieku, obrzeża Cesarstwa Rosyjskiego. Doktor podaje śmiertelną dawkę eteru młodej kobiecie, którą pragnie uwieść. Ucieka. Znajduje zatrudnienie w austriacko-węgierskiej twierdzy, gdzie kontynuuje swoje eksperymenty z eterem. Ich celem jest uśmierzenie bólu, ale też manipulowanie ludzkim zachowaniem. Cena powodzenia to utrata duszy, ale miłość może wybawić Doktora od wiecznego potępienia.

Informacje o reżyserze

Krzysztof Zanussi

Krzysztof Zanussi urodził się w 1939 r. w Warszawie. Studiował fizykę i filozofię na Uniwersytecie Warszawskim oraz reżyserię w szkole filmowej w Łodzi. Karierę reżyserską rozpoczął w 1966 r. Od tego momentu pracował dla kina, telewizji oraz teatru. W jego filmografii znajduje się wiele uznanych dzieł, m.in.: Struktura kryształu, Iluminacja, Barwy ochronne, Kontrakt, Paradygmat, Rok spokojnego słońca czy Cwał.

Wybrana filmografia:

1969 Struktura kryształtu/ The Structure of Crystal

1972 Iluminacja/ Illumination

1976 Barwy ochronne/ Camouflage

1978 Spirala/ Spiral

1985 Paradygmat, czyli potęga zła/ Paradigma

1984 Rok spokojnego słońca/ The Year of the Quiet Sun

1992 Dotknięcie ręki/ The Silent Touch

1995 Cwał/ In Full Gallop

2000 Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową/ Life As the Fatal Sexually Transmitted Disease

2007 Czarne słońce/ Il sole nero/ Black Sun


Krzysztof Zanussi, born in 1939 in Warsaw, he studied physics and philosophy at Warsawa University and film directing at Lodz Film School. His directing career began in 1966 and he has directed for cinema, television and theatre. His filmography many acclaimed pictures: The Structure of Crystal, Illumination, Camouflage, The Contract, Paradigma, The Year of the Quiet Sun, In Full Gallop.

Selected filmography:

1969 Struktura kryształtu/ The Structure of Crystal

1972 Iluminacja/ Illumination

1976 Barwy ochronne/ Camouflage

1978 Spirala/ Spiral

1985 Paradygmat, czyli potęga zła/ Paradigma

1984 Rok spokojnego słońca/ The Year of the Quiet Sun

1992 Dotknięcie ręki/ The Silent Touch

1995 Cwał/ In Full Gallop

2000 Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową/ Life As the Fatal Sexually Transmitted Disease

2007 Czarne słońce/ Il sole nero/ Black Sun

stopka

reżyseria: Krzysztof Zanussi
obsada: Jacek Poniedziałek, Andrzej Chyra, Rafał Mohr
polski dystrybutor: Next Film
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Berlin, Barcelona 
Elena Trape, Hiszpania 2018
Dumbo (dubbing) 
Tim Burton, USA 2019
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Jean-Luc Godard. Imaginacje 
Jean-Luc Godard, Szwecja, Francja 2018
Jutro albo pojutrze 
Bing Liu, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Przedszkolanka 
Sara Colangelo, USA 2018
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Wilkołak 
Adrian Panek, Polska, Holandia, Niemcy 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Złodziejaszki 
Hirokazu Koreeda, Japonia 2018
Żniwa 
Etienne Kallos, RPA, Francja, Grecja, Polska 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.