film
   
Fahrenheit 11/9
reż. Michael Moore / USA 2018 / 128’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 13 grudnia 2018.

Opis filmu

Szokująca i brutalnie zabawna prawda o prezydencie Stanów Zjednoczonych - Donaldzie Trumpie, współczesnej Ameryce i wpływie jej polityki na losy całego świata. Ten film to niezwykle ważny głos, który może zadecydować o wynikach jesiennych wyborów do Kongresu w 2018 roku oraz kampanii prezydenckiej w 2020 roku. „Fahrenheit 11.9” to nowe dzieło mistrza kontrowersji i ciętego humoru, który nie cofnie się przed niczym, aby dotknąć najgłębiej skrywanych tajemnic. Film wyreżyserował Michael Moore – nagrodzony Oscarem („Zabawy z bronią”) i Złotą Palmą w Cannes („Fahrenheit 9.11”) najodważniejszy twórca współczesnego dokumentu. To pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy cenią sobie dystans, ale nie jest im obojętne w jakim kierunku zmierza nasza cywilizacja. W jaki sposób Donald Trump, milioner i jeden z najbardziej wpływowych ludzi w USA, został prezydentem? Czy uda się powstrzymać go przed zwycięstwem w kolejnych wyborach? Jaki wpływ na Amerykę i losy całego świata mają decyzje zapadające w Białym Domu? Najwyższy czas zajrzeć za kulisy władzy mocarstwa numer jeden. Niewybaczalne błędy, które popełnił Barack Obama, nowe pokolenie liderów, które szykuje się do przejęcia władzy w USA i zagrożenia, które czekają zachodnią cywilizację - to tylko wierzchołek góry lodowej tematów poruszonych w najnowszym filmie Michaela Moore’a. Nie zabraknie skandali, tajemnic, niewygodnych faktów i… dużej dozy rozbrajającego humoru. Decydujące momenty wyborów w 2018 i 2020 roku już wkrótce, atmosfera rozgrzana jest do czerwoności, a każdy oddany głos jest na wagę złota. Ich wynik zadecyduje nie tylko o losach Ameryki, ale i całego świata. Zapomnijcie o „amerykańskim śnie” - witajcie w „amerykańskim koszmarze”!

Informacje o reżyserze

Michael Moore

Dokumentalista, producent, autor książek. Urodził się w 1954 roku we Flint, w stanie Michigan. Moore jest jednym z najostrzejszych krytyków amerykańskich bolączek – globalizacji, wielkich korporacji, przemocy związanej z bronią, wojny w Iraku, polityki prezydenta George’a W. Busha i amerykańskiego systemu opieki zdrowotnej. Posiada etykietkę twórcy kontrowersyjnego. Jego dokumentom, w których daje wyraz radykalnym poglądom, zarzuca się manipulacje służące potwierdzeniu założonej tezy. Po rzuceniu studiów na University of Michigan-Flint założył tygodnik „The Michigan Voice”. W Kalifornii wygrał proces z byłym pracodawcą, a za odszkodowanie wyprodukował swój pierwszy film. W Nowym Jorku współtworzył programy telewizyjne. Za obraz Zabawy z bronią dostał Oscara, za Farenheita 9.11 – Złotą Palmę w Cannes.


Documentary filmmaker, producer, author. Born in 1954 in Flint, Michigan. Moore is one of the biggest American critics of globalization, huge corporations, gun violence, Iraq war, policies of G.W. Bush, and the American healthcare system. He remains a controversial figure, with detractors accusing him of manipulating material to conform to a preconceived message. After dropping out of University of Michigan-Flint, Moore founded ‘The Michigan Voice’. He used money from a wrongful termination suit against the progressive magazine 'Mother Jones' to make his first film. Moore has worked in TV production in New York. His Bowling for Columbine received an Oscar and Fahrenheit 9/11, the Golden Palm at Cannes.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1989 Roger i ja / Roger and Me (dok. / doc.)

1995 Canadian Bacon (dok. / doc.)

1997 The Big One (dok. / doc.)

2002 Zabawy z bronią / Bowling for Columbine (dok. / doc.)

2004 Fahrenheit 9.11 / Fahrenheit 9/11 (dok. / doc.)

2007 Sicko (dok. / doc.)

2009 Kapitalizm, moja miłość / Capitalizm: A Love Story (dok. / doc.)

stopka

reżyseria: Michael Moore
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Autsajder 
Adam Sikora, Polska 2018
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Fuga 
Agnieszka Smoczyńska, Polska, Czechy, Szwecja 2018
Ayka 
Siergiej Dworcejow, Rosja, Niemcy, Polska, Kazachstan, Chiny 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Eter 
Krzysztof Zanussi, Polska 2018
Fahrenheit 11/9 
Michael Moore, USA 2018
Gentleman z rewolwerem 
David Lowery, USA 2018
Między słowami: Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
Paolo Genovese, Włochy 2016
Over the Limit 
Marta Prus, Polska, Niemcy, Finlandia, Francja 2018
Trzy twarze 
Jafar Panahi, Iran 2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Wózkownia: Miłość jest wszystkim 
Wózkownia
Michał Kwieciński, Polska 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.