film
     
7 uczuć
reż. Marek Koterski / Polska 2018 / 116’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 6 grudnia 2018.

Obsada

Michał Koterski, Marcin Dorociński, Katarzyna Figura

Opis filmu

Strach, złość, smutek, radość, wstręt, zazdrość, wstyd. Adaś Miauczyński powraca do czasów swojego dzieciństwa, kiedy – jak większość z nas – miał spory problem z nazywaniem towarzyszących mu wtedy emocji. Aby poprawić jakość swego dorosłego już życia, postanawia powrócić do tamtego nie do końca – jak się okazuje – beztroskiego okresu, by nauczyć się przeżywania siedmiu podstawowych uczuć. Ta ekstremalnie nieprzewidywalna podróż do przeszłości obfituje w szereg przezabawnych, wręcz komicznych sytuacji, ale niesie za sobą również moc wzruszeń i refleksji.

Informacje o reżyserze

Marek Koterski

Reżyser, scenarzysta, dramatopisarz. Urodził się w Krakowie w 1942 roku. Ukończył filologię polską na Uniwersytecie Wrocławskim (studiował tam również historię sztuki). Był kierownikiem literackim akademickiego Teatru Poezji Sylaba, następnie założył własny eksperymentalny Teatr Otwartej Sceny. Był wolnym słuchaczem warszawskiej ASP, próbował też dostać się na PWST. Wreszcie trafił na reżyserię do łódzkiej Filmówki (dyplom w 1977 roku). Zrealizował kilkanaście dokumentów dla Wytwórni Filmów Oświatowych w Łodzi. W fabule debiutował późno, po czterdziestce, za to z niewątpliwym sukcesem artystycznym. Adaś Miauczyński, bohater debiutanckiego Domu wariatów, inteligent-nieudacznik, alter ego autora, stał się także bohaterem większości jego późniejszych filmów, realizowanych zawsze według własnych scenariuszy. Jak dotąd najpopularniejszym i najbardziej utytułowanym filmem Koterskiego jest Dzień świra.


Marek Koterski, born in Krakow, in 1942, is a director, screenwriter, and playwright. He studied art history and graduated in Polish language studies from the University of Wrocław. He was literary manager for the student poetry theater ‘Sylaba’, before founding Teatr Otwartej Sceny [the Open Stage Theater]. He attended the Academy of Fine Arts in Warsaw and was a candidate for the Ludwik Solski State Drama School in Krakow. He graduated from the National Film School in Łódź in 1977, and went on to direct over a dozen documentaries for the Educational Film Studio in the same city. Although his feature film debut came relatively late in his career, it was acclaimed as an instant success. His protagonist, Adaś Miauczyński, an embittered intellectual and the director’s alter ego, became something of a cult hero for audiences and Koterski has centered the majority of his later scripts on the character, among them his most popular and most awarded film to date, Day of the Wacko (2002).

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1984 Dom wariatów / The House of Fools

1986 Życie wewnętrzne / Inner Life

1989 Porno

1995 Nic śmiesznego / Nothing Funny

1999 Ajlawiu

2002 Dzień świra / Day of the Wacko

2006 Wszyscy jesteśmy Chrystusami / We’re all Christs

2011 Baby są jakieś inne / Women Are Strange

stopka

reżyseria: Marek Koterski
obsada: Michał Koterski, Marcin Dorociński, Katarzyna Figura
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Autsajder 
Adam Sikora, Polska 2018
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Fuga 
Agnieszka Smoczyńska, Polska, Czechy, Szwecja 2018
Genesis 2.0 
Christian Frei, Maxim Arbugaev, Szwajcaria 2018
Grinch (dubbing) 
Yarrow Cheney, Scott Mosier, Chiny, USA 2018
Kursk 
Thomas Vinterberg, Belgia, Luksemburg 2018
Mali bohaterowie (dubbing) 
Anne-Dauphine Julliand, Francja 2016
Mistrzowie Kina: Młodość 
Mistrzowie Kina
Paolo Sorrentino, Włochy, Francja, Szwajcaria, Wielka Brytania 2015
Over the Limit 
Marta Prus, Polska, Niemcy, Finlandia, Francja 2018
Touch Me Not 
Adina Pintilie, Rumunia, Niemcy, Czechy, Bułgaria, Francja  2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Zwierzęta 
Greg Zgliński, Szwajcaria, Austria, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.