wydarzenie
   
Akademia Kina Światowego (2018/2019): Przepaść; Złamana lilia
Afgrunden; Broken Blossoms
23 paź

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

Drugie narodziny kina

wykład: mgr Diana Dąbrowska

Przepaść (Afgrunden), reż. Urban Gad, Dania 1910, 38 min
obsada: Asta Nielsen, Robert Dinesen, Poul Reumert, Hans Neergaard, Hulda Didrichsen

Niepowstrzymana żądza! Niemoralne zachowanie! Zbrodnia w efekcie! A zaczyna się tak niewinnie: nauczycielka gry na pianinie poznaje w tramwaju młodzieńca, który zakochuje się w niej od pierwszego wejrzenia. Od kiedy jednak dziewczyna zamiast niego wybiera lubieżnego kowboja z cyrku, każdy kolejny krok nieubłaganie prowadzi ją w stronę... przepaści. Najsłynniejszą sceną tego mrocznego melodramatu jest ta, w której bohaterka, ubrana w czarną, lśniącą i obcisłą suknię, wiąże swojego partnera za pomocą lassa, po czym wije się wokół niego w zmysłowym tańcu. W głównej roli można zobaczyć tutaj teatralną aktorkę Astę Nielsen, dla której był to ekranowy debiut. Pozbawiona większych zahamowań i zachwycająco naturalna, niedługo po premierze została gwiazdą międzynarodowego formatu i jedną z pierwszych ikon kina.

Piotr Mirski

Złamana lilia (Broken Blossoms), reż. David Wark Griffith, USA 1919, 58 min
obsada: Lillian Gish, Richard Barthelmess, Donald Crisp, Arthur Howard, Edward Peil Sr.

Młoda Lucy mieszka w biednej dzielnicy Londynu razem ze swoim ojcem, alkoholikiem i furiatem, który bezustannie się nad nią znęca. Dziewczyna jest tak udręczona, że nie potrafi się uśmiechać; aby wyglądać na szczęśliwą, musi palcami unosić kąciki ust. Jedyną szansą na poprawę losu jest dla niej znajomość z Chińczykiem, który darzy ją silnym, ale przy tym platonicznym uczuciem. Ten bardzo dobrze przyjęty przez publikę i krytyków melodramat odznacza się ciężką, fatalistyczną atmosferą i czasem wręcz szokującą dosadnością. Wszelkie przejawy piękna są w nim zaledwie drobnym kontrapunktem dla obrazów degrengolady, przemocy oraz rozpaczy. Jak twierdzi historyk filmu Richard Schickel, mroczny realizm Złamanej lilii stanowił pierwocinę stylistyki, którą potem eksplorowali G. W. Pabst i Josef von Sternberg, a także twórcy kina noir.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Urban Gad

Żył w latach 1879-1947. Pochodził z Danii. Miał słynnych krewnych: jego wujkiem był malarz Paul Gauguin, a matką pisarka Emma Gad. Zanim został reżyserem filmowym, pracował w teatrze, gdzie poznał Astę Nielsen, swoją późniejszą zawodową i życiową partnerkę. Po sukcesie Przepaści przenieśli się do Niemiec. Zrealizowali razem bardzo wiele filmów. Po zakończeniu współpracy z Nielsen jego kariera stopniowo podupadła.

Filmografia

1910 Przepaść / Afgrunden / Woman Always Pays (kr.m.)

1911 Obcy ptak / Der fremde Vogel (kr.m.)

1913 Sufrażystka / Die Suffragette

1922 Hanusia / Hanneles Himmelfahrt

1926 Pat i Patachon w opałach / Lykkehjulet

stopka

barwa: kolor
53 wojny 
Ewa Bukowska, Polska 2018
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Z perspektywy Paryża 
Jean-Paul Civeyrac, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.