film
Dogman
reż. Matteo Garrone / Włochy, Francja 2018 / 102’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 18 października 2018.

Obsada

Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Alida Baldari Calabria

Nagrody

MFF w Cannes 2018 - Złota Palma za najlepszą rolę męską (Marcello Fonte), Palm Dog

Opis filmu

Rewelacja tegorocznego festiwalu Cannes, Nagroda dla Najlepszego Aktora! Skąpane w deszczu i kokainie włoskie miasteczko i opowieść o małym, wielkim człowieku — psim fryzjerze, który musi się odgryźć.

Mieszkańcy włoskiego miasteczka wiedzą, że Marcello, miejscowy psi fryzjer, nie skrzywdziłby nawet muchy. Niepozorny, ale lubiany przez wszystkich, dzieli swój czas między pracę, wychowywanie córki i okazjonalny handel kokainą. Z powodzeniem unika kłopotów, przynajmniej dopóki nie pojawia się Simone – trzęsący całą okolicą, wiecznie naćpany osiłek. Kiedy po raz kolejny bezwzględnie wykorzysta naiwność Marcella, psi fryzjer będzie musiał się odgryźć.

Informacje o reżyserze

Matteo Garrone

Urodził się w 1968 roku w Rzymie. Zadebiutował w 1996 roku filmem krótkometrażowym Silhouette. W następnym roku sam wyprodukował swój pełnometrażowy debiut Terra di mezzo, a rok później kolejną fabułę Ospiti. W 2000 roku nakręcił Estate romana. Jego czwarty film pełnometrażowy L'imbalsamatore spotkał się z wyjątkowo przychylnymi opiniami krytyki i międzynarodowej publiczności.

Wybrana filmografia

1997 Terra di Mezzo

1998 Ospiti / Guests

2000 Estate Romana / Roman Summer

2008 Gomorra

2012 Reality

2015 Pentameron / Il racconto dei racconti

stopka

reżyseria: Matteo Garrone
obsada: Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Alida Baldari Calabria
polski dystrybutor: M2 Films
nagrody: MFF w Cannes 2018 - Złota Palma za najlepszą rolę męską (Marcello Fonte), Palm Dog
barwa: kolor
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Dzień czekolady 
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Ma 
Tate Taylor, USA 2019
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Petra 
Jaime Rosales, Dania, Hiszpania, Francja 2018
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Pokémon: Detektyw Pikachu (dubbing) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Sauvage 
Camille Vidal-Naquet, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.