film
Człowiek, który zabił Don Kichota
The Man Who Killed Don Quixote
reż. Terry Gilliam / Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018 / 132’
Najbliższe seanse - kup bilet:
18 paź
21 paź

Obsada

Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgård

Opis filmu

Po 25 latach walki z filmowymi wiatrakami Człowiek, który zabił Don Kichota - zwariowana komedia, a jednocześnie legendarny projekt współtwórcy Latającego cyrku Monty Pythona - wreszcie na dużym ekranie!

Johnny Depp, Ewan McGregor, Jack O'Connell, Robert Duvall, Michael Palin… to oni pracowali nad projektem marzeń Terry'ego Gilliama, któremu niepokorny reżyser (Monty Python i Święty GraalBrazil12 małpFisher KingParnassus) poświęcił ostatnich 25 lat życia. Niejednokrotnie przeciwności losu krzyżowały jego plany i przerywały produkcję. Jednak Gilliam okazał się być nie tylko szalonym wizjonerem, ale i człowiekiem wielkiego uporu: pod koniec 2017 padł ostatni klaps na planie filmu. Jego długo wyczekiwana, ostateczna wersja trafiła prosto na finał tegorocznego MFF w Cannes, gdzie widzowie zgotowali Gilliamowi najdłuższą w historii owację dla filmu zamykającego imprezę.

Ostatecznie w rolach głównych wystąpili: Adam Driver (PatersonGwiezdne wojny: Przebudzenie mocy), Olga Kurylenko (007 Quantum of Solace), Jonathan Pryce (Nieustraszeni bracia Grimm, serial Gra o tron) oraz Stellan Skarsgård (NimfomankaDziewczyna z tatuażem). Człowiek, który zabił Don Kichota to nieopowiedziana dotąd alternatywna wersja historii błędnego rycerza i jeden z najbardziej oczekiwanych filmów w historii kina. Po ćwierćwieczu rozpoczynania i przerywania, kręcenia i odkręcania, film w tradycji najbardziej zwariowanych i zupełnie nieprzewidywalnych komedii "Latającego cyrku Monty Pythona" wreszcie trafia na ekrany kin.

Znudzony reżyser reklam (Adam Driver) zostaje wysłany na plan filmowy do Hiszpanii. Na skutek zaskakującego zbiegu wydarzeń trafia do małej wioski, gdzie jeden z mieszkańców (Jonathan Pryce) żyje w przekonaniu, że jest… Don Kichotem. Obu bohaterów połączy wkrótce seria zwariowanych przygód, które jednemu z nich pozwolą przewartościować swoje życie, a drugiemu zrealizować pozornie nierealne marzenia.

Informacje o reżyserze

Terry Gilliam

Urodzony w 1940 roku amerykański reżyser filmowy, scenarzysta i aktor. Pod koniec lat 60. przeprowadził się do Anglii i zaczął tworzyć animacje dla brytyjskiej grupy komediowej Monty Python. Jego samodzielnym pełnometrażowym debiutem był Jabberwocky z 1977 roku, dzięki któremu dał się poznać jako reżyser o niezwykłej wyobraźni i zmyśle plastycznym. W latach 90. zrealizował trylogię amerykańską (Fisher King, 12 małp, Las Vegas parano). Od lat planuje realizację filmu inspirowanego Don Kichotem Cervantesa.  

Filmografia

1981 Bandyci czasu / Time Bandits

1988 Przygody barona Munchausena / The Adventures of Baron Munchausen

1991 Fisher King / The Fisher King

1995 12 małp / Twelve Monkeys

2009 Parnassus / The Imaginarium of Doctor Parnassus

stopka

reżyseria: Terry Gilliam
obsada: Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgård
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Mała stopa 
Karey Kirkpatrick, USA 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
The World is Yours 
Romain Gavras, Francja 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wózkownia: 7 uczuć 
Wózkownia
Marek Koterski, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.