film
Jazztopad: 25 godzina
The 25th Hour
reż. Spike Lee / USA 2002 / 129’
Przed pokazem filmu spotkanie z Terencem Blanchardem (30'), autorem muzyki, poprowadzi Jan Topolski, krytyk muzyczny i filmowy.
wydarzenie w ramach 14. Jazztopad Festival
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 16 listopada 2017.

Obsada

Anna Paquin, Barry Pepper, Edward Norton, Philip Seymour Hoffman, Rosario Dawson

Opis filmu

Monty Brogan (Edward Norton) przez lata sprzedawał narkotyki dla rosyjskiej mafii. Kiedy w końcu wpadł, został skazany na siedem lat pozbawienia wolności. Do rozpoczęcia odsiadywania wyroku została mu jedna doba, po której musi stawić się więzieniu. Monty nie jest urodzonym kryminalistą - to sympatyczny, wygadany i inteligentny gość, który uległ pokusie łatwych pieniędzy. Teraz chce dobrze wykorzystać ostatnie godziny wolności. Spędza je w towarzystwie ojca, emerytowanego strażaka, narzeczonej oraz dwóch starych kumpli - znerwicowanego, nieśmiałego nauczyciela oraz cynicznego maklera z Wall Street. Bohaterowie imprezują, włóczą się po Nowym Jorku i rozmawiają - o przeszłości, a także o przyszłości Monty'ego. Diler boi się więzienia, ma więc do wyboru trzy wyjścia: pierwsze to samobójstwo. Drugim jest ucieczka i ukrywanie się przez resztę życia. Trzecie to stawić się nazajutrz w więzieniu. O wyborze Monty'ego Brogana zadecyduje ostatnia, 25 godzina. 

www.alekinoplus.pl

 

Informacje o reżyserze

Spike Lee

Czołowy niepokorny kina amerykańskiego. Urodził się w Atlancie, ale bardziej związał się z Brooklynem. Jego debiut z 1986 roku, On się doigra, zarobił siedem milionów dolarów, co młodemu absolwentowi Uniwersytetu Nowojorskiego pozwoliło założyć własną firmę produkcyjną. Do dziś Lee w dużej mierze działa poza systemem studyjnym i współfinansuje własne produkcje. Wspiera także młodych filmowców i czarnoskórą społeczność. W 2016 roku otrzymał honorowego Oscara. Jest zagorzałym fanem Knicksów.


Spike Lee is the leading rebel of American cinema. He was born in Atlanta, but his heart is in Brooklyn. His 1986 debut, She's Gotta Have It, earned $7 million, which allowed the young graduate of New York University to set up his own production company. To this day, Lee largely works outside the studio system and co-finances his own productions. He also supports young filmmakers and the black community. He was awarded an honorary Oscar in 2016. He is a huge fan of the New York Knicks.

Filmografia/ Filmography

1986 On się doigra / She's Gotta Have It

1989 Rób, co należy / Do the Right Thing

1992 Malcolm X

2002 25. godzina / 25th Hour

2015 Chi-Raq

2017 She's Gotta Have It (tv series)

stopka

reżyseria: Spike Lee
muzyka: Terence Blanchard
obsada: Anna Paquin, Barry Pepper, Edward Norton, Philip Seymour Hoffman, Rosario Dawson
barwa: kolor
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.