film
Jazztopad: 25 godzina
The 25th Hour
reż. Spike Lee / USA 2002 / 129’
Przed pokazem filmu spotkanie z Terencem Blanchardem (30'), autorem muzyki, poprowadzi Jan Topolski, krytyk muzyczny i filmowy.
wydarzenie w ramach 14. Jazztopad Festival
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 16 listopada 2017.

Obsada

Anna Paquin, Barry Pepper, Edward Norton, Philip Seymour Hoffman, Rosario Dawson

Opis filmu

Monty Brogan (Edward Norton) przez lata sprzedawał narkotyki dla rosyjskiej mafii. Kiedy w końcu wpadł, został skazany na siedem lat pozbawienia wolności. Do rozpoczęcia odsiadywania wyroku została mu jedna doba, po której musi stawić się więzieniu. Monty nie jest urodzonym kryminalistą - to sympatyczny, wygadany i inteligentny gość, który uległ pokusie łatwych pieniędzy. Teraz chce dobrze wykorzystać ostatnie godziny wolności. Spędza je w towarzystwie ojca, emerytowanego strażaka, narzeczonej oraz dwóch starych kumpli - znerwicowanego, nieśmiałego nauczyciela oraz cynicznego maklera z Wall Street. Bohaterowie imprezują, włóczą się po Nowym Jorku i rozmawiają - o przeszłości, a także o przyszłości Monty'ego. Diler boi się więzienia, ma więc do wyboru trzy wyjścia: pierwsze to samobójstwo. Drugim jest ucieczka i ukrywanie się przez resztę życia. Trzecie to stawić się nazajutrz w więzieniu. O wyborze Monty'ego Brogana zadecyduje ostatnia, 25 godzina. 

www.alekinoplus.pl

 

Informacje o reżyserze

Spike Lee

Czołowy niepokorny kina amerykańskiego. Urodził się w Atlancie, ale bardziej związał się z Brooklynem. Jego debiut z 1986 roku, On się doigra, zarobił siedem milionów dolarów, co młodemu absolwentowi Uniwersytetu Nowojorskiego pozwoliło założyć własną firmę produkcyjną. Do dziś Lee w dużej mierze działa poza systemem studyjnym i współfinansuje własne produkcje. Wspiera także młodych filmowców i czarnoskórą społeczność. W 2016 roku otrzymał honorowego Oscara. Jest zagorzałym fanem Knicksów.


Spike Lee is the leading rebel of American cinema. He was born in Atlanta, but his heart is in Brooklyn. His 1986 debut, She's Gotta Have It, earned $7 million, which allowed the young graduate of New York University to set up his own production company. To this day, Lee largely works outside the studio system and co-finances his own productions. He also supports young filmmakers and the black community. He was awarded an honorary Oscar in 2016. He is a huge fan of the New York Knicks.

Filmografia/ Filmography

1986 On się doigra / She's Gotta Have It

1989 Rób, co należy / Do the Right Thing

1992 Malcolm X

2002 25. godzina / 25th Hour

2015 Chi-Raq

2017 She's Gotta Have It (tv series)

stopka

reżyseria: Spike Lee
muzyka: Terence Blanchard
obsada: Anna Paquin, Barry Pepper, Edward Norton, Philip Seymour Hoffman, Rosario Dawson
barwa: kolor
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Gentleman z rewolwerem 
David Lowery, USA 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Jeszcze dzień życia (z polskimi napisami) 
Damian Nenow, Raúl de la Fuente, Polska, Hiszpania, Niemcy, Belgia, Węgry 2018
Jeszcze dzień życia (z polskim dubbingiem) 
Damian Nenow, Raúl de la Fuente, Polska, Hiszpania, Niemcy, Belgia, Węgry 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kamerdyner 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Filip Bajon, Polska 2018
Pierwszy człowiek 
Damien Chazelle, USA 2018
Suspiria 
Luca Guadagnino, Włochy, USA  2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.