film
Jazztopad: 25 godzina
The 25th Hour
reż. Spike Lee / USA 2002 / 129’
Przed pokazem filmu spotkanie z Terencem Blanchardem (30'), autorem muzyki, poprowadzi Jan Topolski, krytyk muzyczny i filmowy.
wydarzenie w ramach 14. Jazztopad Festival
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 16 listopada 2017.
Wydarzenia specjalne

Obsada

Anna Paquin, Barry Pepper, Edward Norton, Philip Seymour Hoffman, Rosario Dawson

Opis filmu

Monty Brogan (Edward Norton) przez lata sprzedawał narkotyki dla rosyjskiej mafii. Kiedy w końcu wpadł, został skazany na siedem lat pozbawienia wolności. Do rozpoczęcia odsiadywania wyroku została mu jedna doba, po której musi stawić się więzieniu. Monty nie jest urodzonym kryminalistą - to sympatyczny, wygadany i inteligentny gość, który uległ pokusie łatwych pieniędzy. Teraz chce dobrze wykorzystać ostatnie godziny wolności. Spędza je w towarzystwie ojca, emerytowanego strażaka, narzeczonej oraz dwóch starych kumpli - znerwicowanego, nieśmiałego nauczyciela oraz cynicznego maklera z Wall Street. Bohaterowie imprezują, włóczą się po Nowym Jorku i rozmawiają - o przeszłości, a także o przyszłości Monty'ego. Diler boi się więzienia, ma więc do wyboru trzy wyjścia: pierwsze to samobójstwo. Drugim jest ucieczka i ukrywanie się przez resztę życia. Trzecie to stawić się nazajutrz w więzieniu. O wyborze Monty'ego Brogana zadecyduje ostatnia, 25 godzina. 

www.alekinoplus.pl

 

Informacje o reżyserze

Spike Lee

Czołowy niepokorny kina amerykańskiego. Urodził się w Atlancie, ale bardziej związał się z Brooklynem. Jego debiut z 1986 roku, On się doigra, zarobił siedem milionów dolarów, co młodemu absolwentowi Uniwersytetu Nowojorskiego pozwoliło założyć własną firmę produkcyjną. Do dziś Lee w dużej mierze działa poza systemem studyjnym i współfinansuje własne produkcje. Wspiera także młodych filmowców i czarnoskórą społeczność. W 2016 roku otrzymał honorowego Oscara. Jest zagorzałym fanem Knicksów.


Spike Lee is the leading rebel of American cinema. He was born in Atlanta, but his heart is in Brooklyn. His 1986 debut, She's Gotta Have It, earned $7 million, which allowed the young graduate of New York University to set up his own production company. To this day, Lee largely works outside the studio system and co-finances his own productions. He also supports young filmmakers and the black community. He was awarded an honorary Oscar in 2016. He is a huge fan of the New York Knicks.

Filmografia/ Filmography

1986 On się doigra / She's Gotta Have It

1989 Rób, co należy / Do the Right Thing

1992 Malcolm X

2002 25. godzina / 25th Hour

2015 Chi-Raq

2017 She's Gotta Have It (tv series)

stopka

reżyseria: Spike Lee
muzyka: Terence Blanchard
obsada: Anna Paquin, Barry Pepper, Edward Norton, Philip Seymour Hoffman, Rosario Dawson
barwa: kolor
20. urodziny Ale kino: Mizogini 
20. urodziny Ale kino+
Onur Tukel, USA 2017
Anna 
Luc Besson, Francja 2019
Annabelle wraca do domu 
Gary Dauberman, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Pamiątki Claire Darling 
Julie Bertuccelli, Francja 2018
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Supa Modo (lektor) 
Likarion Wainaina, Niemcy, Kenia 2018
Świadkowie Putina 
Witalij Manski, Litwa, Szwajcaria, Czechy 2018
Touch Me Not 
Adina Pintilie, Rumunia, Niemcy, Czechy, Bułgaria, Francja  2018
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.