wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Ludzie w hotelu
Grand Hotel
11 kwi
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

11 kwietnia 2017, godz. 17:00

Drugi gwiazdozbiór

wykład: prof. Monika Talarczyk-Gubała

Ludzie w hotelu

(Grand Hotel)
reż. Edmund Goulding, USA 1932, 112'
obsada: Greta Garbo, John Barrymore, Joan Crawford, Wallace Beery, Lionel Barrymore

Bezwzględny przemysłowiec żywcem wyjęty ze zbiorowego koszmaru klasy robotniczej. Upadły baron, który musi kraść, aby spłacić długi. Ciężko chory mężczyzna chcący zaszaleć przed spodziewaną śmiercią. Słynna balerina, która cierpi z powodu depresji. Stenotypistka marząca o karierze aktorki. Wszystkie te postacie mieszkają w Grand Hotelu w Berlinie, który urasta do rangi miniaturowego wszechświata. Ich drogi co chwilę się przecinają, czego rezultatem bywa czasem komedia, a innym razem melodramat lub nawet kryminał. Precyzyjnie napisany, efektownie wyreżyserowany i mający gwiazdorską obsadę, film ten był największym hollywoodzkim przebojem 1932 roku. Ponadto stał się archetypem filmu, w którym nadprogramowo duża liczba bohaterów egzystuje obok siebie w mniejszej lub większej przestrzeni. Pośród jego następców można znaleźć chociażby wybitne Nashville Roberta Altmana.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Edmund Goulding

Żył w latach 1891-1959. Brytyjczyk. W młodości działał przede wszystkim w teatrze - jako aktor, ale też reżyser i dramaturg. Po przerwie w artystycznej karierze, której powodem był udział w I wojnie światowej, zamieszkał w Hollywood, gdzie zaczął pracę scenarzysty i reżysera. Często zajmował się także innymi aspektami filmowego rzemiosła, w tym komponowaniem muzyki i produkcją. Oprócz Ludzi w hotelu nakręcił m.in. Diabelskie wakacjeMroczne zwycięstwo i Nightmare Alley.

Wybrana filmografia

1929 Intruz / The Trespasser

1930 Diabelskie wakacje / The Devil's Holiday

1932 Ludzie w hotelu / Grand Hotel

1939 Mroczne zwycięstwo / Dark Victory

1947 Nightmare Alley

stopka

barwa: kolor
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Hard Paint 
Filipe Matzembacher, Marcio Reolon, Brazylia 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Mała stopa 
Karey Kirkpatrick, USA 2018
Młodość Astrid 
Pernille Fischer Christensen, Szwecja, Dania 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.