film
   
Europejskie Nagrody Filmowe: Głową w mur
Against the Wall / Gegen die Wand
reż. Fatih Akin / Niemcy 2004 / 121’
Seanse - kup bilet:
20 lis

Obsada

Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Meltem Cumbul, Güven Kiraç

Nagrody

MFF w Berlinie 2004 – najlepszy film, Nagroda FIPRESCI; Europejskie Nagrody Filmowe 2004 – najlepszy film

Opis filmu

Cahit cierpi po śmierci żony. Upija się do nieprzytomności i pewnej nocy wjeżdża rozpędzonym samochodem w mur. Zostaje zatrzymany w szpitalu psychiatrycznym. W trakcie jednej z wizyt u lekarza poznaje młodą Turczynkę o imieniu Sibel. Dziewczyna próbowała podciąć sobie żyły. Ma już dość życia w tradycyjnej tureckiej rodzinie, w której to mężczyzna ma całkowitą kontrolę nad kobietą. Para decyduje się na białe małżeństwo. Dzięki takiemu układowi Sibel będzie mogła być wreszcie wolna. Z czasem układ biznesowy zmienia się w uczucie, co prowadzi do tragedii. Głową w mur to film Fatiha Akina, jednego z najbardziej interesujących współczesnych niemieckich reżyserów. Historia Cahita i Sibel jest gatunkową hybrydą, połączeniem melodramatu i kryminału. Narracja została podzielona na dwie części, w których odbija się losy tych, którzy utracili ukochanych. Film Akina to również niezwykle odważny portret społeczności tureckiej w Niemczech na początku XXI wieku.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Fatih Akin

Urodził się w 1973 roku w Hamburgu, reżyser i scenarzysta. Jego rodzice pochodzą z Turcji. Studiował komunikację wizualną na Hochschule für bildende Künste (HfbK). Zrobił dyplom w 2000 roku. Zadebiutował w 1998 roku filmem krótkometrażowym Kurz und Schmerzlos, który otrzymał liczne nagrody na wielu festiwalach. W 2002 roku nakręcił swój pierwszy film pełnometrażowy Solino. Po sukcesie Głową w mur (Złoty Niedźwiedź, Europejska Nagroda Filmowa) jest uznawany za jednego z najważniejszych europejskich reżyserów. Jego ostatni film Rana (2014) o ludobójstwie Ormian w Imperium Osmańskim wywołał wiele kontrowersji.

Wybrana filmografia

2004 Głową w mur / Gegen die Wand / Head-On

2005 Życie jest muzyką / Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul

2007 Na krawędzi nieba / Auf der anderen Seite / The Edge of Heaven

2009 Soul Kitchen

2014 Rana / The Cut

stopka

reżyseria: Fatih Akin
scenariusz: Fatih Akin
zdjęcia: Rainer Klausmann
montaż: Andrew Bird
muzyka: Alexander Hacke, Maceo Parker
obsada: Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Meltem Cumbul, Güven Kiraç
producent: Stefan Schubert, Ralph Schwingel
produkcja: Arte, Bavaria Film International, Corazón International, Norddeutscher Rundfunk (NDR), Panfilm, Wüste Film
nagrody: MFF w Berlinie 2004 – najlepszy film, Nagroda FIPRESCI; Europejskie Nagrody Filmowe 2004 – najlepszy film
język: niemiecki, turecki, angielski
barwa: kolor
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Aspromonte 
Mimmo Calopresti, Włochy 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
DKF Politechnika: Jutro albo pojutrze 
DKF Politechnika
Bing Liu, USA 2018
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer LeeChris Buck, USA 2019
Kult. Film 
Olga Bieniek, Polska 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niebieskie Chachary 
Cezary Grzesiuk, Polska 2019
Obywatel Jones (seans dla szkoły) 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Photographer's Choice: Amator 
Pokazy specjalne
Krzysztof Kieślowski, Polska 1979
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Supernova 
Bartosz Kruhlik, Polska 2019
Tydzień Filmu Niemieckiego: Moje dzieciństwo i ja 
Tydzień Filmu Niemieckiego 2019
Caroline Link, Niemcy 2018
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Ukryta gra (seans dla szkoły) 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.