22 - 24 listopada 2013
Warszawa, Kino Kultura
Poznań, Kino Muza
Gdańsk, Kino Neptun
Wrocław, Kino Nowe Horyzonty
Organizowany przez kanał kulinarny kuchnia+ przegląd filmów kulinarnych 5. kuchnia+ food film fest to aż 13 tytułów o różnych aspektach gotowania i jedzenia. Wśród nich dokumenty z Europy, Azji, Ameryki Północnej i Australii oraz indyjska fabuła Smak curry. Widzowie obejrzą m.in. film o chińskim szaleństwie na wina z Bordeaux, o kulinarnych skarbach Tybetu i Alp, farmerskim obliczu brytyjskiego następcy tronu i o projektowaniu jedzenia przez ekipę słynnej restauracji elBulli.
Tegoroczny kuchnia+ food film fest odbędzie się w dniach 22 - 24 listopada, po raz pierwszy w czterech miastach: Warszawie, Poznaniu, Gdańsku i Wrocławiu. W czwartek 21 listopada w warszawskim kinie Kultura odbędzie się uroczyste otwarcie przeglądu. W jego trakcie zaproszeni goście obejrzą Czerwoną obsesję Warwicka Rossa, dokument, opowiadający o wpływie współczesnej sytuacji ekonomicznej na ceny i jakość wina ze słynnego regionu Bordeaux. Twórcy szczególnie skupiają się na szansach i zagrożeniach wynikających z rosnącego zainteresowania chińskich konsumentów. Narratorem filmu jest Russell Crowe.
Program przeglądu podzielony jest na trzy dni, a każdy z nich poświęcony jest innej tematyce. W piątek 22 listopada widzowie zobaczą sekcję „Kultura kulinarna”. W jej ramach Skarby kuchni tybetańskiej,opowiadające o czterech charakterystycznych składnikach wykorzystywanych w kuchni kraju na Dachu Świata. Z kolei Kulinarne dziedzictwo Alp przybliży sekrety i smaki alpejskiego jedzenia. Pierwszy dzień przeglądu zakończy pokaz Ostatniego oceanu. Reżyser Peter Young i ekolog David Ainley prowadzą trudną walkę o uratowanie dziewiczego obszaru Morza Rossa przed nadmierną eksploatacją.
W sobotą 23 listopada w sekcji „Społeczeństwo” na uczestników czeka duża dawka interesujących i ważnych społecznie filmów. Dzień rozpocznie Farmer i jego książę w reżyserii Bertrama Verhaaga, docenionego nagrodą specjalną Amerykańskiej Akademii Filmowej oraz uhonorowanego m.in. na festiwalu w Berlinie, Amsterdamie i Palm Springs. Dokument pokazuje brytyjskiego księcia Karola i jego osobistego farmera, którzy od 30 lat prowadzą najstarsze rolnicze gospodarstwo ekologiczne na świecie. Następnie za kulisy świata wielkich firm produkujących czekoladę zabierze widzów Gorzki smak czekolady Mikiego Mistratiego. Reżyser pokaże, w jaki sposób wykorzystuje się dzieci i jak dochodzi do łamania praw człowieka przy zbieraniu nasion kakaowca na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Z kolei Fair trade - sprawiedliwy handel? udowodni, że za fasadą szczytnej idei fair trade może ukrywać się okrutna prawda o wyzysku ludzi w krajach Trzeciego Świata. Wieczorem film autorstwa Olivii Mokiejewski i Romaina Icarda Co kryje Coca-Cola? ujawni jedną z najlepiej chronionych tajemnic handlowych XX i XXI wieku - skład Coca-Coli. Natomiast Parcie na żarcie opowie o metodach, jakimi posługują się producenci żywności, aby przekonać konsumentów do kupowania większej ilości jedzenia, niż potrzebują. Głównym punktem wieczoru będzie pokazywana podczas otwarcia przeglądu Czerwona obsesja.
Ostatniego dnia przeglądu, w niedzielę 24 listopada organizatorzy przedstawią sekcję „Smakosze”. Jej motywem przewodnim są najlepsi szefowie kuchni, najlepsze restauracje i wytrawne jedzenie. elBulli - kulinarny interface przybliży temat food designu. Ekipa nieistniejącej już tytułowej słynnej restauracji we współpracy z dwójką artystów zajęła się projektowaniem jedzenia i sztuką jego podawania. Z kolei Somm zabierze uczestników przeglądu w świat najwyższej klasy sommelierów i pokaże kulisy najtrudniejszego egzaminu w tej branży. O smakach i aromatach herbaty, trunku z tak wielką tradycją w Azji, jak wino w Europie, opowie film Mistrzowie herbaty. 5. kuchnia+ food film fest zamknie fabularny Smak curry - historia kobiety, pracującej przy zaopatrzeniu indyjskich biur w lunch boxy. Jej życie zmieni się, gdy potrawy, które przygotowuje, trafią nie do jej męża, lecz do nieznajomego mężczyzny.
Pokazy 5. kuchnia+ food film fest odbędą się równolegle w warszawskim kinie Kultura, poznańskiej Muzie, gdańskim Neptunie i we wrocławskim Kinie Nowe Horyzonty w dniach 22 - 24 listopada. Każdemu blokowi filmowemu towarzyszy dyskusja z twórcami lub ekspertami oraz poczęstunek związany z tematyką filmu.
Sprzedaż biletów rozpoczyna się 8 listopada.
W programie:
piątek, 22 listopada 2013
17.00 Skarby kuchni tybetańskiej + Kulinarne dziedzictwo Alp
Gość i poczęstunek: Culinary Solution
20.00 Ostatni ocean
Gość: Emilia Szczęsna – przedstawicielka Stawów Milickich
sobota, 23 listopada 2013
11.00 Warsztaty kulinarne dla dzieci w Kinie Nowe Horyzonty (liczba miejsc ograniczona - 50 dzieci)
13.00 Farmer i jego książę
Gość: Ewelina Żygadło (członkini Slow Food, rolniczka ekologiczna z okolic Wrocławia)
Poczęstunek: Restauracja Lwia Brama
15.00 Gorzki smak czekolady + Fair trade - sprawiedliwy handel?
Gość: Borys Bieńkowski – kierownik naukowego projektu badawczego „Funkcjonowanie społeczności producenckich Fair Trade"
Poczęstunek: Bistro Od Koochni
17.30 Co kryje Coca-Cola? + Parcie na żarcie
Gość: Agata Anioł – blogerka kulinarna „Kuchnia w formie”
Poczęstunek: Central Cafe
20.00 Czerwona obsesja
Gość: Łukasz Grabowiec z Centrum Wina
Poczęstunek: Centrum Wina
21.45 Kolacja filmowa w Hotelu Monopol, inspirowana filmem Czerwona obsesja (liczba miejsc ograniczona - 100 osób)
kup bilet (sprzedaż potrwa do godz. 14.00, 23.11)
niedziela, 24 listopada 2013
11.00 Filmowe śniadanie w Kinie Nowe Horyzonty (liczba miejsc ograniczona - 50 osób)
15.00 elBulli - kulinarny interface
Gość: przedstawiciele restauracji Szajnochy 11
Poczęstunek: Restauracja „Szajnochy 11” – instalacja „Cztery żywioły”
17.30 Somm + Mistrzowie herbaty
Goście: Piotr Mońka – Czajownia, Ryszard Gut – Winnica Świdnicka
Poczęstunek: Czajownia, Winnica Świdnicka, Chocofee
20:00 Smak curry
Gość: Borys Bińkowski – kierownik naukowego projektu badawczego „Funkcjonowanie społeczności producenckich Fair Trade"
Poczęstunek: Bistro Nowe Horyzonty
Ponadto (24.11):
10.00 - 15.00 Smakowity Kiermasz w Kinie Nowe Horyzonty
kuchnia+ food film fest to nie tylko święto kulinarnego kina, ale również Smakowity Kiermasz produktów regionalnych oraz książek o kuchni. Miłośnicy slow food będą mogli zasmakować w wyrobach z regionu Dolnego Śląska oraz zrobić zakupy u lokalnych producentów.
W tym roku swoje produkty zaprezentują m.in.: Miód od Turka; Sery Łomnickie; Produkty z Gór Sowich; Cydr Melimelum; Praliny Chocoffee; Naturalne Soki Kasieńka.
Na Smakowitym Kiermaszu będzie można kupić także świeże owoce i warzywa od Wesołego Korniszonka, tradycyjne wędliny i domowe wypieki.