film
5. kuchnia+ food film fest: Co kryje Coca-Cola? + Parcie na żarcie
Commentaire Coca-Cola: La Formule Secrete + Hooked on Food
/ 104’
Seanse - kup bilet:
23 lis

Opis filmu

Co kryje Coca-Cola (Commentaire Coca-Cola: La Formule Secrete)
reż. Romain Icard
film dokumentalny, Francja 2012, 52’

Co właściwie wiemy o Coca-Coli? Że jest to jeden z największych sukcesów marketingowych? Że jej picie może być niezdrowe i prowadzić do tycia? Ale czy wiemy, jaki jest dokładnie skład napoju, który zawładnął całym światem? Na czym polega tajemnica wielkiego koncernu i jego produktu?

Znana marka napojów gazowanych z charakterystycznym logotypem w postaci białego napisu na czerwonym tle jest nie tylko symbolem niezdrowego odżywiania, ale też ikoną popkultury. Jest rozpoznawalna niemal w każdym zakątku świata. W niektórych miejscach łatwiej jest kupić Coca-Colę niż czystą wodę. Firma sprzedaje około 1,5 miliarda puszek dziennie. Do 2020 roku planuje podwoić tę ilość. Niepodważalny sukces marketingowy i sprzedażowy napoju tkwi w jego składzie. Został on wymyślony przez farmaceutę z Atlanty w Stanach Zjednoczonych w 1886 roku. Do dzisiaj jest najsilniej strzeżoną tajemnicą handlową koncernu.

Film nie jest krucjatą przeciw marce, która w dużym stopniu przyczynia się do wzrostu liczby osób z nadwagą i otyłością. Jest swoistym filmowym śledztwem, które ma na celu ujawnienie sekretnej formuły, która od ponad stu lat pozostaje tajemnicą.

Parcie na żarcie (Hooked on Food)
reż. Rémy Burkel, Sylvie Deleule
film dokumentalny, Francja 2012, 52’

Oczywistą rzeczą jest, że to, co jemy, wpływa na to kim jesteśmy, na nasz wygląd i zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Prawdziwe pytanie brzmi: co wpływa na to, co wybieramy do zjedzenia? 

Zdrowe odżywianie stało się modne. Firmy zaczęły dostrzegać, że ich klienci chcą jeść właściwie. Towarzyszy temu coraz większy wybór towarów spożywczych. Coraz łatwiej można kupić lokalne i sezonowe produkty. Jednak nie zmienia to faktu, że najchętniej wybieranym poisłkiem jest fast food: kebaby, hot dogi, hamburgery i frytki. Dlaczego w takim razie wybieramy coś, o czym wiemy, że nie jest dla nas dobre? Dlaczego konsumujemy aż tyle przetworzonej żywności? Co sprawia, że wracamy po więcej? I jak firmy produkujące nasze jedzenie manipulują nami i wpływają na nasze decyzje zakupowe?

Rémy, amerykański reporter francuskiego pochodzenia, prowadzi filmowe śledztwo w sprawie nawyków żywieniowych Europejczyków i Amerykanów. Podczas swojej podroży rozmawia z każdą ze stron swoistej wojny o jedzenie, z naukowcami, zajmującymi się uzależnieniami od cukru, producentami i sprzedawcami jedzenia, prawnikami i zwykłymi miłośnikami dobrej kuchni. Parcie na żarcie to dokument kompleksowo pokazujący, jak przemysł produkujący żywność stara się wpłynąć na nasze wybory. Z drugiej strony twórcy prezentują też sposoby, jak uchronić się przed manipulacją i pokusą.

Informacje o reżyserze

stopka

barwa: kolor
Jackie 
Pablo Larraín, Chile, Francja, USA 2016
Ja, Claude Monet 
Wystawy na ekranie 2016/2017
Jesteśmy Żydami z Breslau 
Karin Kaper, Dirk Szuszies, Niemcy 2016
La La Land 
Damien Chazelle, USA 2016
Manchester by the Sea 
Kenneth Lonergan, USA 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Moonlight 
Barry Jenkins, USA 2016
Noma: My Perfect Storm 
Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015
Ostatnie tango 
German Kral, Niemcy, Argentyna 2015
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Praktykant 
Boo Junfeng, Singapur, Niemcy, Francja, Hongkong, Katar 2016
Szwedzka teoria miłości 
Erik Gandini, Szwecja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
To tylko koniec świata 
Xavier Dolan, Kanada, Francja 2016
Wielka wyprawa Molly 
Matthias Bruhn, Michael Ekblad, Ted Sieger, Niemcy 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.