film
5. kuchnia+ food film fest: Skarby kuchni tybetańskiej + Kulinarne dziedzictwo Alp
A Taste of Tibet + Das Kulinarische Erbe der Alpen
/ 96’
Seanse - kup bilet:
22 lis

Opis filmu

Kulinarne dziedzictwo Alp (Das Kulinarische Erbe der Alpen)
reż. Christian Cull
film dokumentalny, Niemcy 2012, 44’

Najwyższy łańcuch górski Europy to nie tylko ośrodki wypoczynkowe i stoki narciarskie. To także zapierające dech w piersiach widoki, różnorodna fauna i flora oraz bogate dziedzictwo kulturowe, którego niezwykle ważnym elementem jest jedzenie. Szczególnie ser. Bergkäse, Holunder, Mostkäse, Pfeffertaler – to jedynie kilka nazw serów alpejskich. Tak obszerny teren jak austriackie Alpy jest źródłem niejednego kulinarnego dzieła sztuki. Myśląc o Alpach skupiamy się jednak zazwyczaj na samych produktach, a nie na ludziach, którzy za nimi stoją. Twórcy filmu pokazują życie ludzi, mieszkających w górach, przyglądają się ich pracy.

Skarby kuchni tybetańskiej (A Taste of Tibet)
reż. Bo Jianli
film dokumentalny, Chiny 2012, 52’

Góry, wioski, lokalne targi, miejskie restauracje i domowe kuchnie, oto Tybet w całej krasie i jego cztery skarby - smaki kraju na Dachu Świata. Przez pokolenia farmerzy, nomadzi, imperatorzy i mnisi starali się wykrzesać jak najwięcej z nieprzyjaznej tybetańskiej ziemi. W efekcie stworzyli wyjątkowy w skali świata dorobek kulinarny kultywowany do dzisiaj. W Tybecie większość potraw przygotowuje się przy użyciu czterech głównych i łatwo dostępnych składników nazywanych „skarbami Tybetu”. Są to: masło z tłuszczu jaka, czarna herbata, mąka jęczmienna zwana Tsampą i mięso jaka lub owcy. Jest to opowieść o tym, jak środowisko, w którym żyją Tybetańczycy wpłynęło na ich kulturę kulinarną. Widzowie odkryją, jaka jest różnica między surową i chłodną Północą, gdzie nic nie rośnie, a subtelnym i pełnym niespodzianek, zalesionym Południem.

Dokument jest tym cenniejszym zapisem unikalnej tradycji, im bardziej współczesna cywilizacja wdziera się do tybetańskich wiosek. Niebawem może się okazać, że lokalna sztuka kulinarna przeszła do historii.

Informacje o reżyserze

stopka

barwa: kolor
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Dalida. Skazana na miłość 
Lisa Azuelos, Francja 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Porto 
Gabe Klinger, USA, Francja, Portugalia, Polska 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.