film
5. kuchnia+ food film fest: Skarby kuchni tybetańskiej + Kulinarne dziedzictwo Alp
A Taste of Tibet + Das Kulinarische Erbe der Alpen
/ 96’
Seanse - kup bilet:
22 lis

Opis filmu

Kulinarne dziedzictwo Alp (Das Kulinarische Erbe der Alpen)
reż. Christian Cull
film dokumentalny, Niemcy 2012, 44’

Najwyższy łańcuch górski Europy to nie tylko ośrodki wypoczynkowe i stoki narciarskie. To także zapierające dech w piersiach widoki, różnorodna fauna i flora oraz bogate dziedzictwo kulturowe, którego niezwykle ważnym elementem jest jedzenie. Szczególnie ser. Bergkäse, Holunder, Mostkäse, Pfeffertaler – to jedynie kilka nazw serów alpejskich. Tak obszerny teren jak austriackie Alpy jest źródłem niejednego kulinarnego dzieła sztuki. Myśląc o Alpach skupiamy się jednak zazwyczaj na samych produktach, a nie na ludziach, którzy za nimi stoją. Twórcy filmu pokazują życie ludzi, mieszkających w górach, przyglądają się ich pracy.

Skarby kuchni tybetańskiej (A Taste of Tibet)
reż. Bo Jianli
film dokumentalny, Chiny 2012, 52’

Góry, wioski, lokalne targi, miejskie restauracje i domowe kuchnie, oto Tybet w całej krasie i jego cztery skarby - smaki kraju na Dachu Świata. Przez pokolenia farmerzy, nomadzi, imperatorzy i mnisi starali się wykrzesać jak najwięcej z nieprzyjaznej tybetańskiej ziemi. W efekcie stworzyli wyjątkowy w skali świata dorobek kulinarny kultywowany do dzisiaj. W Tybecie większość potraw przygotowuje się przy użyciu czterech głównych i łatwo dostępnych składników nazywanych „skarbami Tybetu”. Są to: masło z tłuszczu jaka, czarna herbata, mąka jęczmienna zwana Tsampą i mięso jaka lub owcy. Jest to opowieść o tym, jak środowisko, w którym żyją Tybetańczycy wpłynęło na ich kulturę kulinarną. Widzowie odkryją, jaka jest różnica między surową i chłodną Północą, gdzie nic nie rośnie, a subtelnym i pełnym niespodzianek, zalesionym Południem.

Dokument jest tym cenniejszym zapisem unikalnej tradycji, im bardziej współczesna cywilizacja wdziera się do tybetańskich wiosek. Niebawem może się okazać, że lokalna sztuka kulinarna przeszła do historii.

Informacje o reżyserze

stopka

barwa: kolor
Bitwa wrocławska 
Beata Januchta, Polska 2016
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
La La Land 
Damien Chazelle, USA 2016
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Maria Skłodowska-Curie 
Marie Noelle, Belgia, Francja, Niemcy, Polska 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Munio: Strażnik Księżyca 
Alexandre Heboyan, Benoit Philippon, Francja 2014
Personal Shopper 
Olivier Assayas, Francja 2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Śmierć Ludwika XIV 
Albert Serra, Francja, Hiszpania, Portugalia  2016
T2 Trainspotting 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2017
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
To tylko koniec świata 
Xavier Dolan, Kanada, Francja 2016
Wielka wyprawa Molly 
Matthias Bruhn, Michael Ekblad, Ted Sieger, Niemcy 2016
Wózkownia: Zwariować ze szczęścia 
Wózkownia
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.