film
5. kuchnia+ food film fest: Skarby kuchni tybetańskiej + Kulinarne dziedzictwo Alp
A Taste of Tibet + Das Kulinarische Erbe der Alpen
/ 96’
Seanse - kup bilet:
22 lis

Opis filmu

Kulinarne dziedzictwo Alp (Das Kulinarische Erbe der Alpen)
reż. Christian Cull
film dokumentalny, Niemcy 2012, 44’

Najwyższy łańcuch górski Europy to nie tylko ośrodki wypoczynkowe i stoki narciarskie. To także zapierające dech w piersiach widoki, różnorodna fauna i flora oraz bogate dziedzictwo kulturowe, którego niezwykle ważnym elementem jest jedzenie. Szczególnie ser. Bergkäse, Holunder, Mostkäse, Pfeffertaler – to jedynie kilka nazw serów alpejskich. Tak obszerny teren jak austriackie Alpy jest źródłem niejednego kulinarnego dzieła sztuki. Myśląc o Alpach skupiamy się jednak zazwyczaj na samych produktach, a nie na ludziach, którzy za nimi stoją. Twórcy filmu pokazują życie ludzi, mieszkających w górach, przyglądają się ich pracy.

Skarby kuchni tybetańskiej (A Taste of Tibet)
reż. Bo Jianli
film dokumentalny, Chiny 2012, 52’

Góry, wioski, lokalne targi, miejskie restauracje i domowe kuchnie, oto Tybet w całej krasie i jego cztery skarby - smaki kraju na Dachu Świata. Przez pokolenia farmerzy, nomadzi, imperatorzy i mnisi starali się wykrzesać jak najwięcej z nieprzyjaznej tybetańskiej ziemi. W efekcie stworzyli wyjątkowy w skali świata dorobek kulinarny kultywowany do dzisiaj. W Tybecie większość potraw przygotowuje się przy użyciu czterech głównych i łatwo dostępnych składników nazywanych „skarbami Tybetu”. Są to: masło z tłuszczu jaka, czarna herbata, mąka jęczmienna zwana Tsampą i mięso jaka lub owcy. Jest to opowieść o tym, jak środowisko, w którym żyją Tybetańczycy wpłynęło na ich kulturę kulinarną. Widzowie odkryją, jaka jest różnica między surową i chłodną Północą, gdzie nic nie rośnie, a subtelnym i pełnym niespodzianek, zalesionym Południem.

Dokument jest tym cenniejszym zapisem unikalnej tradycji, im bardziej współczesna cywilizacja wdziera się do tybetańskich wiosek. Niebawem może się okazać, że lokalna sztuka kulinarna przeszła do historii.

Informacje o reżyserze

Stopka

barwa: kolor
Angry Birds Film 2D 
Clay Kaytis, Fergal Reilly, Finlandia, USA 2016
Angry Birds Film 3D 
Clay Kaytis, Fergal Reilly, Finlandia, USA 2016
Dzień Dziecka: Ernest i Celestyna 
Dzień Dziecka 2016
Stéphane Aubier, Vincent Patar, Benjamin Renner, Belgia, Francja, Luksemburg 2012
Dzień Dziecka: Lek na całe zło 
Dzień Dziecka 2016
Tessa Schram, Dania 2015
Dzień Dziecka: Syn Winnetou 
Dzień Dziecka 2016
André Erkau, Niemcy 2015
High-Rise 
Ben Wheatley, Wielka Brytania 2015
Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów 2D 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2016
Modelka 
Mads Matthiesen, Dania 2015
Mustang 
Deniz Gamze Ergüven, Francja, Niemcy, Turcja, Katar 2015
Nasza młodsza siostra 
Hirokazu Kore-eda, Japonia 2015
Nice Guys. Równi goście 
Shane Black, Wielka Brytania, USA 2016
Nienasyceni 
Luca Guadagnino, Włochy, Francja 2015
Subtelność 
Wiosna Filmów 2016
Christian Vincent, Francja 2015
Szermierz 
Klaus Härö, Finlandia, Estonia, Niemcy 2015
Ślepowidzenie 
Eskil Vogt, Norwegia, Holandia 2014
Walser 
Zbigniew Libera, Polska 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.