film
5. kuchnia+ food film fest: Skarby kuchni tybetańskiej + Kulinarne dziedzictwo Alp
A Taste of Tibet + Das Kulinarische Erbe der Alpen
/ 96’
Seanse - kup bilet:
22 lis

Opis filmu

Kulinarne dziedzictwo Alp (Das Kulinarische Erbe der Alpen)
reż. Christian Cull
film dokumentalny, Niemcy 2012, 44’

Najwyższy łańcuch górski Europy to nie tylko ośrodki wypoczynkowe i stoki narciarskie. To także zapierające dech w piersiach widoki, różnorodna fauna i flora oraz bogate dziedzictwo kulturowe, którego niezwykle ważnym elementem jest jedzenie. Szczególnie ser. Bergkäse, Holunder, Mostkäse, Pfeffertaler – to jedynie kilka nazw serów alpejskich. Tak obszerny teren jak austriackie Alpy jest źródłem niejednego kulinarnego dzieła sztuki. Myśląc o Alpach skupiamy się jednak zazwyczaj na samych produktach, a nie na ludziach, którzy za nimi stoją. Twórcy filmu pokazują życie ludzi, mieszkających w górach, przyglądają się ich pracy.

Skarby kuchni tybetańskiej (A Taste of Tibet)
reż. Bo Jianli
film dokumentalny, Chiny 2012, 52’

Góry, wioski, lokalne targi, miejskie restauracje i domowe kuchnie, oto Tybet w całej krasie i jego cztery skarby - smaki kraju na Dachu Świata. Przez pokolenia farmerzy, nomadzi, imperatorzy i mnisi starali się wykrzesać jak najwięcej z nieprzyjaznej tybetańskiej ziemi. W efekcie stworzyli wyjątkowy w skali świata dorobek kulinarny kultywowany do dzisiaj. W Tybecie większość potraw przygotowuje się przy użyciu czterech głównych i łatwo dostępnych składników nazywanych „skarbami Tybetu”. Są to: masło z tłuszczu jaka, czarna herbata, mąka jęczmienna zwana Tsampą i mięso jaka lub owcy. Jest to opowieść o tym, jak środowisko, w którym żyją Tybetańczycy wpłynęło na ich kulturę kulinarną. Widzowie odkryją, jaka jest różnica między surową i chłodną Północą, gdzie nic nie rośnie, a subtelnym i pełnym niespodzianek, zalesionym Południem.

Dokument jest tym cenniejszym zapisem unikalnej tradycji, im bardziej współczesna cywilizacja wdziera się do tybetańskich wiosek. Niebawem może się okazać, że lokalna sztuka kulinarna przeszła do historii.

Informacje o reżyserze

stopka

barwa: kolor
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Stella Nostra 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Fale 
Grzegorz Zariczny, Polska 2016
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć 
David Yates, Wielka Brytania, USA 2016
Gimme Danger 
Jim Jarmusch, USA 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Jarocin, po co wolność 
Leszek Gnoiński, Marek Gajczak, Polska 2016
Ja, Daniel Blake 
Ken Loach, Belgia, Wielka Brytania, Francja 2016
Kacper i Emma – zimowe wakacje 
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Nazywam się Cukinia/Życie Kabaczka 
Europejskie Nagrody Filmowe 2016
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Nieznajoma dziewczyna 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2016
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Wim Wenders: Piękne dni w Aranjuezie 3D 
Wim Wenders - retrospektywa filmów
Wim Wenders, Francja, Niemcy, Portugalia 2016
Wim Wenders: Pina 3D 
Wim Wenders - retrospektywa filmów
Wim Wenders, Niemcy, Francja, Wielka Brytania 2011
Zwierzęta nocy 
Tom Ford, USA 2016
Czerwony żółw 
Europejskie Nagrody Filmowe 2016
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.