2 - 4 czerwca 2017
cena biletu:
15 zł - bilet normalny; 12 zł ulgowy (dzieci, studenci, seniorzy)
Do kulinarnego festiwalu Europa na widelcu w tym roku dołącza przegląd filmowy. Przygotowała go ekipa FILMS for FOOD, która za pośrednictwem kina inspiruje, edukuje i rozwija kulturę kulinarną w Polsce. W tematykę będą wprowadzać Jakub Gutek i Lucyna Zembowicz oraz zainspirowane filmami przekąski, a przegląd otworzą Robert Makłowicz i Piotr Bikont. W programie znalazły się interesujące dokumenty i fabularne klasyki kina związanego z kulinariami.
Przed każdym pokazem Filmowej Europy na widelcu (w ramach biletu) będziemy częstować widzów lokalnymi smakołykami przygotowanymi przez Hotel Monopol. W piątek wieczorem, w ramach seansu Natura, kobiety i wino coś ekstra! - spotkanie z winiarzami z Dolnego Śląska. Rafał Wesołowski z Winnic Wzgórz Trzebnickich oraz Michał Pajdosz z winnicy Jakubów poprowadzą komentowaną degustację swoich win, a Anna Gałecka z Krzysztofem Porębskim z Wrocławskich Sommelierów opowiedzą o winiarskim życiu miasta i regionu. Szczegóły na stronach filmów.
W programie:
2 czerwca, piątek
godz. 18.00 W obronie jedzenia
reż. Michael Schwarz, USA 2015, 78'
godz. 20.30 Natura, kobiety i wino
reż. Giulia Graglia, Włochy 2011, 77'
3 czerwca, sobota
godz. 18.00 Wtajemniczeni
reż. Maciej Kowalczuk, Polska 2012, 45'
oraz zestaw filmów krótkometrażowych, Kucharz Pałacowy, reż. Bartosz Dziamski, Polska 2017, 7' i Świat według Łukasza, reż. Piotr Socha, Polska 2017, 25'
godz. 20.00 Slow Food Story
reż. Stefano Sardo, Włochy 2013, 74'
4 czerwca, niedziela
godz. 11.00 Charlie i fabryka czekolady
reż. Tim Burton, USA 2005, 115'
godz. 18.00 Głód mięsa
reż. Marijn Frank, Suzanne Raes, Holandia 2015, 74'
godz. 20.00 Uczta Babette
reż. Gabriel Axel, Dania 1987, 103'