film
 
Europa na widelcu: Wtajemniczeni; zestaw filmów krótkometrażowych
/ 77’
Seanse - kup bilet:
03 cze

Opis filmu

Wtajemniczeni

reż. Maciej Kowalczuk, Polska 2012, 45' 

Czy jest coś, co łączy awangardowych szefów kuchni z restauracji ozdobionych po trzykroć gwiazdkami Michelina i panią Teresę, która wyrabia sękacze w przyczepie kempingowej na Wigrach? Czy René Redzepi z kopenhaskiej Nomy, czterokrotnie uznawany za najlepszego kucharza świata, może mieć coś wspólnego z panem Karolem, jednym z ostatnich młynarzy na Suwalszczyźnie, mielącym ziarno w młynie ręcznie wykonanym przez jego ponad siedemdziesięcioletniego ojca? Czy Albert Adria, niegdyś z kultowej restauracji elBulli, a dzisiaj z barcelońskiej Tickets I 41°, to zupełnie inny kulinarnie biegun, niż pszczelarz spod Puńska, bachanowski producent serów lub piekarz z Bargłowa? Oraz czy Inaki Aizpitarte, niepokorny Bask szefujący radykalnie nowatorskiemu, paryskiemu bistro Chateaubriand, znalazłby wspólny język z panem Markiem wędzącym ryby w Czerwonym Folwarku lub panią Krystyną z Oklin, która podjęła się wykonania tradycyjnego, ponad dwudziestokilogramowego kindziuka, jakiego na Suwalszczyźnie nie robiono od pół wieku? Maciej Kowalczuk odpowiada na te pytania, dokumentując polską edycję wydarzenia Cook It Raw. We wrześniu 2012 roku do Jaczna, małej miejscowości na Suwalszczyźnie przyjechało kilkunastu najlepszych szefów kuchni z całego świata i kilkoro dziennikarzy. Przez trzy dni odkrywali zupełnie obcy dla siebie region, poznawali lokalnych rolników, gospodarzy i najlepsze produkty. To wszystko po to by na koniec przygotować swoje autorskie dania zainspirowane Podlasiem – a przede wszystkim wymienić się doświadczeniami, pomysłami, a także po prostu spędzić razem czas, w warunkach innych niż restauracyjne kuchnie i ich codzienna praca.

zestaw filmów krótkometrażowych

Kucharz Pałacowy
reż. Bartosz Dziamski, Polska 2017, 7'

Film krótkometrażowy wyprodukowany przez internetowy magazyn MLASK i zespół Dziamski Studio. To opowieść o szefie kuchni Macieju Nowickim z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, który z zapałem bada polską kulinarną tożsamość, studiuje stare książki kucharskie, rekonstruuje zapomniany smak staropolskich potraw. Jego praca pomaga innym kucharzom oraz historykom zrozumieć, jak mogła wyglądać polska rzeczywistość kulinarna w XVII czy XVIII wieku.

Świat według Łukasza
reż. Piotr Socha, Polska 2017, 25'

Bohaterem filmu jest dr hab. prof. UR Łukasz Łuczaj - polski etnobotanik, popularyzator przyrody, znany z licznych publikacji na temat dzikich roślin jadalnych. Na codzień tworzy swój Dziki Ogród w Pietruszej Woli na Pogórzu Dynowskim i pracuje jako wykładowca Instytutu Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego.

 

Przed seansem widzowie spróbują chłodnika litewskiego, przygotowanego przez szefa kuchni hotelu Monopol, Mariusza Kozaka. To danie inspirowane Podlasiem, regionem, w którym spotkali się Wtajemniczeni.

Informacje o reżyserze

stopka

barwa: kolor
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco (dubbing) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Morderstwo w Hotelu Hilton 
Tarik Saleh, Szwecja, Dania, Niemcy 2017
Morderstwo w Orient Expressie 
Kenneth Branagh, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Nie jestem twoim murzynem 
Raoul Peck, Szwajcaria, Francja, Belgia, USA 2016
Pierwsza gwiazdka 
Timothy Reckart, USA 2017
Rodzina na sprzedaż 
Diego Lerman, Argentyna, Brazylia, Francja, Polska, Niemcy, Dania 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Wojna płci 
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2017
Wózkownia: Wojna płci 
Wózkownia
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2017
Zimowe przygody Jill i Joy 
Saara Cantell, Finlandia 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.