film
 
Europa na widelcu: Wtajemniczeni; zestaw filmów krótkometrażowych
/ 77’
Seanse - kup bilet:
03 cze

Opis filmu

Wtajemniczeni

reż. Maciej Kowalczuk, Polska 2012, 45' 

Czy jest coś, co łączy awangardowych szefów kuchni z restauracji ozdobionych po trzykroć gwiazdkami Michelina i panią Teresę, która wyrabia sękacze w przyczepie kempingowej na Wigrach? Czy René Redzepi z kopenhaskiej Nomy, czterokrotnie uznawany za najlepszego kucharza świata, może mieć coś wspólnego z panem Karolem, jednym z ostatnich młynarzy na Suwalszczyźnie, mielącym ziarno w młynie ręcznie wykonanym przez jego ponad siedemdziesięcioletniego ojca? Czy Albert Adria, niegdyś z kultowej restauracji elBulli, a dzisiaj z barcelońskiej Tickets I 41°, to zupełnie inny kulinarnie biegun, niż pszczelarz spod Puńska, bachanowski producent serów lub piekarz z Bargłowa? Oraz czy Inaki Aizpitarte, niepokorny Bask szefujący radykalnie nowatorskiemu, paryskiemu bistro Chateaubriand, znalazłby wspólny język z panem Markiem wędzącym ryby w Czerwonym Folwarku lub panią Krystyną z Oklin, która podjęła się wykonania tradycyjnego, ponad dwudziestokilogramowego kindziuka, jakiego na Suwalszczyźnie nie robiono od pół wieku? Maciej Kowalczuk odpowiada na te pytania, dokumentując polską edycję wydarzenia Cook It Raw. We wrześniu 2012 roku do Jaczna, małej miejscowości na Suwalszczyźnie przyjechało kilkunastu najlepszych szefów kuchni z całego świata i kilkoro dziennikarzy. Przez trzy dni odkrywali zupełnie obcy dla siebie region, poznawali lokalnych rolników, gospodarzy i najlepsze produkty. To wszystko po to by na koniec przygotować swoje autorskie dania zainspirowane Podlasiem – a przede wszystkim wymienić się doświadczeniami, pomysłami, a także po prostu spędzić razem czas, w warunkach innych niż restauracyjne kuchnie i ich codzienna praca.

zestaw filmów krótkometrażowych

Kucharz Pałacowy
reż. Bartosz Dziamski, Polska 2017, 7'

Film krótkometrażowy wyprodukowany przez internetowy magazyn MLASK i zespół Dziamski Studio. To opowieść o szefie kuchni Macieju Nowickim z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, który z zapałem bada polską kulinarną tożsamość, studiuje stare książki kucharskie, rekonstruuje zapomniany smak staropolskich potraw. Jego praca pomaga innym kucharzom oraz historykom zrozumieć, jak mogła wyglądać polska rzeczywistość kulinarna w XVII czy XVIII wieku.

Świat według Łukasza
reż. Piotr Socha, Polska 2017, 25'

Bohaterem filmu jest dr hab. prof. UR Łukasz Łuczaj - polski etnobotanik, popularyzator przyrody, znany z licznych publikacji na temat dzikich roślin jadalnych. Na codzień tworzy swój Dziki Ogród w Pietruszej Woli na Pogórzu Dynowskim i pracuje jako wykładowca Instytutu Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego.

 

Przed seansem widzowie spróbują chłodnika litewskiego, przygotowanego przez szefa kuchni hotelu Monopol, Mariusza Kozaka. To danie inspirowane Podlasiem, regionem, w którym spotkali się Wtajemniczeni.

Informacje o reżyserze

stopka

barwa: kolor
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Atomic Blonde 
David Leith, USA 2017
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Królewicz Olch 
Kuba Czekaj, Polska 2016
Mała Wielka Stopa 
Jeremy Degruson, Ben Stassen, Belgia, Francja 2017
Niedoparki 
Galina Miklínová, Czechy, Słowacja, Chorwacja 2016
Obdarowani 
Marc Webb, USA 2017
Paryż na bosaka 
Dominique Abel, Fiona Gordon, Belgia, Francja 2016
Wilde Maus 
Josef Hader, Niemcy, Austria 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.