film
 
Europa na widelcu: Wtajemniczeni; zestaw filmów krótkometrażowych
/ 77’
Seanse - kup bilet:
03 cze

Opis filmu

Wtajemniczeni

reż. Maciej Kowalczuk, Polska 2012, 45' 

Czy jest coś, co łączy awangardowych szefów kuchni z restauracji ozdobionych po trzykroć gwiazdkami Michelina i panią Teresę, która wyrabia sękacze w przyczepie kempingowej na Wigrach? Czy René Redzepi z kopenhaskiej Nomy, czterokrotnie uznawany za najlepszego kucharza świata, może mieć coś wspólnego z panem Karolem, jednym z ostatnich młynarzy na Suwalszczyźnie, mielącym ziarno w młynie ręcznie wykonanym przez jego ponad siedemdziesięcioletniego ojca? Czy Albert Adria, niegdyś z kultowej restauracji elBulli, a dzisiaj z barcelońskiej Tickets I 41°, to zupełnie inny kulinarnie biegun, niż pszczelarz spod Puńska, bachanowski producent serów lub piekarz z Bargłowa? Oraz czy Inaki Aizpitarte, niepokorny Bask szefujący radykalnie nowatorskiemu, paryskiemu bistro Chateaubriand, znalazłby wspólny język z panem Markiem wędzącym ryby w Czerwonym Folwarku lub panią Krystyną z Oklin, która podjęła się wykonania tradycyjnego, ponad dwudziestokilogramowego kindziuka, jakiego na Suwalszczyźnie nie robiono od pół wieku? Maciej Kowalczuk odpowiada na te pytania, dokumentując polską edycję wydarzenia Cook It Raw. We wrześniu 2012 roku do Jaczna, małej miejscowości na Suwalszczyźnie przyjechało kilkunastu najlepszych szefów kuchni z całego świata i kilkoro dziennikarzy. Przez trzy dni odkrywali zupełnie obcy dla siebie region, poznawali lokalnych rolników, gospodarzy i najlepsze produkty. To wszystko po to by na koniec przygotować swoje autorskie dania zainspirowane Podlasiem – a przede wszystkim wymienić się doświadczeniami, pomysłami, a także po prostu spędzić razem czas, w warunkach innych niż restauracyjne kuchnie i ich codzienna praca.

zestaw filmów krótkometrażowych

Kucharz Pałacowy
reż. Bartosz Dziamski, Polska 2017, 7'

Film krótkometrażowy wyprodukowany przez internetowy magazyn MLASK i zespół Dziamski Studio. To opowieść o szefie kuchni Macieju Nowickim z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, który z zapałem bada polską kulinarną tożsamość, studiuje stare książki kucharskie, rekonstruuje zapomniany smak staropolskich potraw. Jego praca pomaga innym kucharzom oraz historykom zrozumieć, jak mogła wyglądać polska rzeczywistość kulinarna w XVII czy XVIII wieku.

Świat według Łukasza
reż. Piotr Socha, Polska 2017, 25'

Bohaterem filmu jest dr hab. prof. UR Łukasz Łuczaj - polski etnobotanik, popularyzator przyrody, znany z licznych publikacji na temat dzikich roślin jadalnych. Na codzień tworzy swój Dziki Ogród w Pietruszej Woli na Pogórzu Dynowskim i pracuje jako wykładowca Instytutu Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego.

 

Przed seansem widzowie spróbują chłodnika litewskiego, przygotowanego przez szefa kuchni hotelu Monopol, Mariusza Kozaka. To danie inspirowane Podlasiem, regionem, w którym spotkali się Wtajemniczeni.

Informacje o reżyserze

stopka

barwa: kolor
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Historia pewnego życia 
Stéphane Brizé, Francja, Belgia 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara 
Joachim Ronning, Espen Sandberg, USA 2017
Sama przeciw wszystkim 
John Madden, Francja, USA 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Wielka wyprawa Molly 
Matthias Bruhn, Michael Ekblad, Ted Sieger, Niemcy 2016
Wonder Woman 
Patty Jenkins, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.