XIX w., Dania. W małej, duńskiej osadzie żyją dwie siostry, Filippa i Martina - w spokojnej, pobożnej atmosferze. Ich ojciec, miejscowy pastor, pod pozorami tolerancji i dobroci, narzucał w bezwzględny sposób zasady ascetycznej religijności. Siostry otarły się w młodości o szansę poznania miłości i wielkiego świata, ale obie odrzuciły ją w imię ojcowskich nauk. Nawet po śmierci ojca wciąż żyją pod jego wpływem. Pewnego dnia ich służącą zostaje Babette (Stephane Audran). Za wygraną w loterii postanawia urządzić swoim chlebodawczyniom wykwintną kolację – która kompletnie odmienia ich życie. Obserwujemy przemianę z ascetycznej religijności bohaterów, ku afirmującej życie rozkoszy. Film - ekranizacja opowiadania Karen Blixen - jest uznawany za arcydzieło światowego kina (nie tylko kulinarnego) i pokazuje, jaką moc może mieć dobra kuchnia.
Przed seansem widzowie spróbują blinów z wędzonym karpiem ze stawów milickich. Regionalna przekąska świetnie wprowadzi w klimat tytułowej uczty.