repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna
Aktualności

Niedzielny obiad u Jona Favreau - "Szef"

4 sie

Od 4 sierpnia w Kinie Nowe Horyzonty.

Carl Casper (Jon Favreau) jest szefem kuchni renomowanej restauracji w Los Angeles. Podchodzi do pracy z wielką pasją, a każda potrawa, którą wymyśla, to prawdziwe dzieło sztuki. Jednak kłótnia ze znienawidzonym krytykiem kulinarnym (Oliver Platt), w której znaczący udział ma niefortunny i niezwykle popularny wpis Carla na Twitterze oraz wynikły z tego konflikt z właścicielem restauracji (Dustin Hoffman) powodują, że Carl rzuca pracę. Postanawia zacząć wszystko od nowa, korzystając ze wsparcia przyjaciół: pięknej kelnerki Molly (Scarlett Johansson), z którą romansuje, swojej byłej żony (Sofia Vergara) i jej obecnego partnera (Robert Downey Jr.). Wkrótce jego nowy projekt staje się głośny w całej Ameryce, zaś Carl zyskuje sławę twitterowego celebryty.

Szef w programie kina

Jon Favreau rozpoczął swoja filmową przygodę ponad dwie dekady temu, grając u boku Vince’a Vaughna w komedii Douga Limana Swingers, do której napisał scenariusz. Debiutancki film, zatytułowany Zrobione!, ze scenariuszem własnego autorstwa, wyreżyserował w 2001 roku, a dwa lata później nakręcił swój pierwszy wysokobudżetowy film, produkowany przez wielki studio – Elf z Willem Ferrellem Jego najnowsze projekty to dwie części Iron Mana, na podstawie komiksów Marvela, które stały się wielkimi hitami kinowymi.

Szef to chwilowa przerwa Favreau od ekstrawaganckich filmów zakrojonych na dużą skalę i powrót do własnych korzeni – kina niezależnego. „Tym razem chciałem napisać scenariusz od podstaw, ukształtować bohaterów samodzielnie, zatrudnić ludzi, z którymi lubię pracować i zobaczyć dokąd mnie to zaprowadzi” – mówi reżyser. I tak oto, po zakończeniu pracy przy filmach Iron Man 3 i Avangers 3D, których był producentem wykonawczym, Favreau przeniósł na ekran historię Carla Caspera, utalentowanego kucharza na życiowym zakręcie.

„Od bardzo długiego czasu nie miałem okazji, by nakręcić film taki, jak ten” – mówi Favreau. – „Pomyślałem sobie, że fajnie byłoby wreszcie wykorzystać umiejętności, które zdobyłem przy produkcjach niezależnych. Chciałem spróbować czegoś na mniejszą skalę, skonfrontować się z innego rodzaju wyzwaniami – takimi, które wymagają ode mnie koncentracji i zdecydowania.”

Subkultura food trucków w opozycji do dynamicznego i tętniącego życiem Los Angeles, jako temat filmu, to naturalny wybór w przypadku Jona Favreau. Jako wieloletni  wielbiciel i obserwator kulinarnego świata, był w 2002 roku gospodarzem i producentem programu IFC Network Dinner for Five, kręconego w najwyśmienitszych zakątkach kulinarnych Los Angeles. Główny bohater filmu, szef kuchni Carl, opuszcza ten wymarzony świat wykwintnych restauracji, by zostać kapitanem swojej własnej, mobilnej restauracji, czyli food trucka.

czytaj także

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!