repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna
Na tropach generała Tso reż. Ian Cheney
Aktualności

Kuchnia+ food film fest

19 lis

Od 21 - 23 listopada w Kinie Nowe Horyzonty.

Od 21 - 23 listopada ponownie zapraszamy na przegląd filmowy prezentujący produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia.

www.kuchniaplus.pl

prowadzący festiwal: David Gaboriaud (Kuchnia+) i Łukasz Wasyliszyn (Food Think Tank)

W programie:

21 listopada, piątek

Poczęstunek przed blokami filmowymi przygotuje Mariusz Kozak (restauracja Food Art Gallery), zafascynowany kuchnią francuską doświadczony szef kuchni, absolwent Westminster College w Londynie, przez 8 lat doskonalił warsztat w londyńskich restauracjach, w Polsce otworzył i szefował w restauracji Brasserie Warszawska. Wystąpi w roli eksperta, z którym widzowie spotkają się po projekcjach filmów.

godz. 17.30

w zestawie: Zdrowy jak jogurt?; Ziarno niezgody

Zdrowy jak jogurt?

reż. Frédéric Jacovlev
Francja 2014, 52'

Czym tak naprawdę jest jogurt, jak się go robi, w jaki sposób można go jadać i czy faktycznie jest dla nas zdrowy?

Ziarno niezgody

reż. Clément Montfort, Stenka Quillet
Francja 2014, 52'

Czy nasiona to zwyczajny produkt na sprzedaż, czy może powszechne dobro, takie jak woda czy powietrze, które powinno być dostępne dla każdego? Co myśli o tym świat.

rozmowa z ekspertem: Mariusz Kozak (restauracja Food Art Gallery)

godz. 20.00

Food Chains. Rolnik czy niewolnik?

reż. Sanjay Rawal
USA 2014, 85'

Mało wiemy o tym, skąd pochodzi nasze jedzenie i kto znajduje się na końcu łańcucha dostaw. Słabe rolnictwo to słaba żywność, dlatego warto wiedzieć więcej.

rozmowa z ekspertem: Mariusz Kozak (restauracja Food Art Gallery)

22 listopada, sobota

godz. 11.00

warsztaty kulinarne dla dzieci (3-6 lat)

warsztaty kulinarne dla dzieci (7-10 lat)

prowadzenie: Szkoła Gotowania Whirpool

cena biletu: 20 zł

 

Poczęstunek przed blokami filmowymi przygotują:

szef kuchni Tomasz Hartman / projekt, który kulinarne doświadczenia zbierał w Danii, gdzie od związanych ze słynną Nomą kucharzy uczył się nowatorskiego i odważnego podejścia do tworzenia smaków;

Studenckie Koło Kuchni Molekularnej we Wrocławiu / Uniwersytet Przyrodniczy

godz. 15.00

w zestawie: Dashi – esencja Japonii; Shoyu i sekrety japońskiej kuchni

Dashi - esencja Japonii

reż. Shohei Shibata
Francja, Japonia 2014, 52'

Opowieść o dashi - esencji japońskiej kultury kulinarnej, zwodniczo prostym bulionie wykorzystywanym do przygotowania japońskich zup.

Shoyu i sekrety japońskiej kuchni

reż. Shohei Shibata
Francja 2014, 52'

Jednym z filarów japońskiej tradycji kulinarnej jest shoyu, powszechnie znany jako sos sojowy. Do jego produkcji potrzebny jest grzyb, który rośnie wyłącznie w Japonii.

rozmowa z ekspertem: Tomasz Hartman (Food Think Tank)

godz. 17.00

Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie

reż. Monika Treut
Niemcy, Tajwan 2012, 83'

Przemierzając kraj, docieramy m.in. do popularnego punktu wyrobu pierogów, restauracji w jednym z najwyższych drapaczy chmur na świecie oraz na zdumiewający nocny rynek.

rozmowa z ekspertem: dr Anna Żołnierczyk, dr Marcelina Mazur (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

godz. 19.30

w zestawie: Cook It Raw 2013 - Charleston; Na tropach generała Tso

Cook It Raw 2013 - Charleston

theperennialplate.com
USA 2013, 30'

Co jakiś czas najlepsi szefowie kuchni młodego pokolenia zbierają się w wybranym miejscu na świecie, by wspólnie gotować - tym razem w Charleston w Południowej Karolinie urządzają wielkie barbecue.

Na tropach generała Tso

reż. Ian Cheney
USA, Tajwan, Chiny 2014, 75'

Kurczak, suszone papryczki chili, imbir, olej arachidowy, ryż, brokuły składają się na popularną w USA chińską potrawę "kurczak generała Tso". Skąd pochodzi i kim był generał Tso?

rozmowa z ekspertem: Dominik Kaletta (Szajnochy 11)

godz. 21.45

kolacja filmowa inspirowana filmem Na tropach generała Tso

restauracja hotelu SOFITEL (ul. Św. Mikołaja 67)

kolację przygotują: szefowa kuchni Justyna Słupska i Jakub Gutek

5-daniowe menu wraz z degustacją szampanów - 100 zł/os.

23 listopada, niedziela

godz. 9.00 - 19.00 bazar smakosza w Kinie Nowe Horyzonty

godz. 11.00

śniadanie filmowe

śniadanie przygotują: szefowa kuchni Justyna Słupska, Jakub Gutek i Łukasz Terlikowski

cena - 35 zł/os.

Poczęstunek przed blokami filmowymi przygotuje Łukasz Terlikowski (Culinary Solutions).

Studio Culinary Solutions& Slow Food Bistro to autorska kuchnia Łukasza Terlikowskiego, szefa kuchni z kilkunastoletnim doświadczeniem w zawodzie w kraju i za granicą, laureat m.in. Konkursu Kulinarnego "Dolnośląski Specjał" na Międzynarodowych Targach Turystycznych we Wrocławiu. Łukasz Terlikowski podtrzymuje tradycję kulinarną Dolnego Śląska, jednocześnie nadając jej nowe formy. Łączy historię z nowoczesnością smaki lokalne ze smakami kuchni świata.

godz. 15.00

w zestawie: Kawior - czarne złoto; Kobiety i szampan

Kawior - czarne złoto

reż. Alex Gary
Francja 2012, 52'

Podroż przez laboratoria, pięciogwiazdkowe hotele Abu Zabi i kuchnie największych paryskich kucharzy. Oto jak kwior łączy wielkie pieniądze z gastronomią.

Kobiety i szampan

reż. Stephan Kopecky
Francja 2012, 52'

Wejrzymy w szampański świat kobiecymi oczami. Portret sześciu kobiet, które pracują na rynku szampanów. Jakie są ich sposoby na sukces, ich tajemnice oraz biznesowe zasady?

rozmowa z ekspertem: Tomasz Krzyk (Veuve Clicquot)

godz. 17.00

w zestawie: Kaiseki – menu Koyamy; El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata

Kaiseki – menu Koyamy

reż. Fabian Feiner
Niemcy 2009, 45'

Hirohisa Koyama, jeden z najbardziej znanych na świecie japońskich szefów kuchni, pozwala widzom odkryć kulinarną esencję Kraju Kwitnącej Wiśni.

El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata

reż. Pere Solés, David Gimbernat
Hiszpania 2013, 52'

Restauracja El Celler de Can Roca prowadzona przez trzech braci Roca sprawia, że hiszpańska kuchnia nie daje o sobie zapomnieć. Na czym polega sukces tego niezwykłego miejsca?

rozmowa z ekspertem: Łukasz Terlikowski (Culinary Solutions)

godz. 19.30

Uczta

reż. Thomas Jackson, Charlotte Landelius, Henrik Stockare
Szwecja 2014, 95'

Świat, w którym smak jest nadrzędną wartością. Śledzimy grupę bogatych foodies, podróżujących w poszukiwaniu najlepszych restauracji i najbardziej wykwitnych lub ekstrawaganckich dań.

rozmowa z ekspertem: Łukasz Terlikowski (Culinary Solutions)

 

 

czytaj także

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!