repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

27 paź / wt

Przepaść

Afgrunden

reż. Urban Gad

czas: 38’
produkcja: Dania 1910

27 października, godz. 17.00
wykład "Drugie narodziny kina" poprowadzi dr Łukasz Biskupski

Przepaść jest debiutem filmowym nie tylko Asty Nielsen, jednej z najpopularniejszych aktorek niemego kina, ale także Urbana Gada - dziennikarza i dramaturga, w przyszłości reżysera blisko siedemdziesięciu filmów, pracującego zarówno w rodzinnej Danii, jak i Niemczech.

Film opowiada historię miłosnego trójkąta. Magda, nauczycielka muzyki, spotyka w tramwaju Knuda, syna pastora. Już jako narzeczeni wybierają się do cyrku, gdzie Magda, urzeczona występem artystów, zakochuje się w jednym z nich, Rudolfie. Jeszcze tej samej nocy uciekają razem. Ich szczęście nie trwa jednak długo. Magda postanawia wrócić do Knuda, ponieważ Rudolf flirtuje z innymi kobietami. Rudolf ją odnajduje, a kłótnia kochanków kończy się tragicznie.

Urban Gad

Żył w latach 1879-1947. Pochodził z Danii. Miał słynnych krewnych: jego wujkiem był malarz Paul Gauguin, a matką pisarka Emma Gad. Zanim został reżyserem filmowym, pracował w teatrze, gdzie poznał Astę Nielsen, swoją późniejszą zawodową i życiową partnerkę. Po sukcesie Przepaści przenieśli się do Niemiec. Zrealizowali razem bardzo wiele filmów. Po zakończeniu współpracy z Nielsen jego kariera stopniowo podupadła.

Filmografia

1910 Przepaść / Afgrunden / Woman Always Pays (kr.m.)

1911 Obcy ptak / Der fremde Vogel (kr.m.)

1913 Sufrażystka / Die Suffragette

1922 Hanusia / Hanneles Himmelfahrt

1926 Pat i Patachon w opałach / Lykkehjulet

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!