repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 23 listopada 2013.

5. kuchnia+ food film fest: Czerwona obsesja

Red Obsession

reż. Warwick Ross, David Roach

czas: 75’
produkcja: Australia, Chiny, Francja, Wielka Brytania, Hong Kong 2013

Wino z Bordeaux, głos Russella Crowe’a, piękne francuskie krajobrazy i prawda o rynku wina - oto esencja dokumentu, który na zawsze zmieni Wasze spojrzenie na przemysł winiarski.

- Kiedy zaczynaliśmy kręcić, myśleliśmy, że będzie to film o winie, ale wyszło coś więcej. Obraz politycznej i ekonomicznej zmiany warty Zachodu na Wschód - mówi Warwick Ross, reżyser filmu w wywiadzie dla „The Hollywood Reporter”. Czerwona obsesja opowiada o wpływie współczesnej sytuacji ekonomicznej na ceny i jakość wina ze słynnego regionu Bordeaux. Twórcy szczególnie skupiają się na szansach i zagrożeniach, wynikających z rosnącego zainteresowania chińskich konsumentów. Rynek Państwa Środka okazuje się dużo większy niż rzeczywista podaż wina. Taka sytuacja może doprowadzić do stałego wzrostu cen albo spadku jakości historycznego skarbu Francji. Czerwona obsesja zadaje kluczowe pytania o przyszłość wina Bordeaux. Widzowie będą mogli usłyszeć odpowiedzi z ust ekspertów rynku winiarskiego, miłośników wina i ekonomistów. A wszystko to na tle niezwykłych ujęć z francuskich winnic.

Dokument Warwicka Rossa i Davida Roacha jest filmem otwierającym 5. kuchnia+ food film fest.

Po projekcji filmu zapraszamy na Kolację filmową w Hotelu Monopol (cena kolacji: 100 zł).

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!