repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 23 listopada 2013.

5. kuchnia+ food film fest: Co kryje Coca-Cola? + Parcie na żarcie

Commentaire Coca-Cola: La Formule Secrete + Hooked on Food

czas: 104’

Co kryje Coca-Cola (Commentaire Coca-Cola: La Formule Secrete)
reż. Romain Icard
film dokumentalny, Francja 2012, 52’

Co właściwie wiemy o Coca-Coli? Że jest to jeden z największych sukcesów marketingowych? Że jej picie może być niezdrowe i prowadzić do tycia? Ale czy wiemy, jaki jest dokładnie skład napoju, który zawładnął całym światem? Na czym polega tajemnica wielkiego koncernu i jego produktu?

Znana marka napojów gazowanych z charakterystycznym logotypem w postaci białego napisu na czerwonym tle jest nie tylko symbolem niezdrowego odżywiania, ale też ikoną popkultury. Jest rozpoznawalna niemal w każdym zakątku świata. W niektórych miejscach łatwiej jest kupić Coca-Colę niż czystą wodę. Firma sprzedaje około 1,5 miliarda puszek dziennie. Do 2020 roku planuje podwoić tę ilość. Niepodważalny sukces marketingowy i sprzedażowy napoju tkwi w jego składzie. Został on wymyślony przez farmaceutę z Atlanty w Stanach Zjednoczonych w 1886 roku. Do dzisiaj jest najsilniej strzeżoną tajemnicą handlową koncernu.

Film nie jest krucjatą przeciw marce, która w dużym stopniu przyczynia się do wzrostu liczby osób z nadwagą i otyłością. Jest swoistym filmowym śledztwem, które ma na celu ujawnienie sekretnej formuły, która od ponad stu lat pozostaje tajemnicą.

Parcie na żarcie (Hooked on Food)
reż. Rémy Burkel, Sylvie Deleule
film dokumentalny, Francja 2012, 52’

Oczywistą rzeczą jest, że to, co jemy, wpływa na to kim jesteśmy, na nasz wygląd i zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Prawdziwe pytanie brzmi: co wpływa na to, co wybieramy do zjedzenia? 

Zdrowe odżywianie stało się modne. Firmy zaczęły dostrzegać, że ich klienci chcą jeść właściwie. Towarzyszy temu coraz większy wybór towarów spożywczych. Coraz łatwiej można kupić lokalne i sezonowe produkty. Jednak nie zmienia to faktu, że najchętniej wybieranym poisłkiem jest fast food: kebaby, hot dogi, hamburgery i frytki. Dlaczego w takim razie wybieramy coś, o czym wiemy, że nie jest dla nas dobre? Dlaczego konsumujemy aż tyle przetworzonej żywności? Co sprawia, że wracamy po więcej? I jak firmy produkujące nasze jedzenie manipulują nami i wpływają na nasze decyzje zakupowe?

Rémy, amerykański reporter francuskiego pochodzenia, prowadzi filmowe śledztwo w sprawie nawyków żywieniowych Europejczyków i Amerykanów. Podczas swojej podroży rozmawia z każdą ze stron swoistej wojny o jedzenie, z naukowcami, zajmującymi się uzależnieniami od cukru, producentami i sprzedawcami jedzenia, prawnikami i zwykłymi miłośnikami dobrej kuchni. Parcie na żarcie to dokument kompleksowo pokazujący, jak przemysł produkujący żywność stara się wpłynąć na nasze wybory. Z drugiej strony twórcy prezentują też sposoby, jak uchronić się przed manipulacją i pokusą.

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!