repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 22 listopada 2013.

5. kuchnia+ food film fest: Ostatni ocean

The Last Ocean

reż. reż. Peter Young

czas: 88’
produkcja: Nowa Zelandia 2012

Kiedy mówimy o ochronie środowiska, często myślimy o mniejszym zużyciu prądu, segregacji śmieci czy ekologicznych samochodach. Nie zdajemy sobie sprawy, że na środowisko naturalne ma także wpływ to, co jemy.

Skąd pochodzi nasze jedzenie? Czy zwracamy uwagę na to, że wybierając taką, a nie inną rybę na obiad przyczyniamy się do jej ubytku w ekosystemie? Czy zdajemy sobie sprawę z tego, że dany gatunek może wyginąć z powodu naszej chęci zaspokojenia kubków smakowych? Reżyser dokumentu Ostatni ocean, Peter Young zauważa, że kwestie pochodzenia naszego jedzenia i dbałości o środowisko naturalne są tylko z pozoru od siebie niezależne. Wtóruje mu w tym kalifornijski ekolog David Ainley, który od blisko 30 lat prowadzi badania na Morzu Rossa. Znajduje się ono w obrębie Oceanu Południowego u wybrzeży Antarktydy Zachodniej. Jest to jedno z niewielu miejsc na świecie, w którym naturalny ekosystem w dużej części pozostał nietknięty przez ludzi.  

Jednak w ostatnim czasie nasiliła się liczba połowów na terenie Morza Rossa. Szczególnie cenny dla rybaków jest antar polarny sprzedawany następnie jako antar patagoński. Interes jest tak lukratywny, że mięso tej ryby nazywane jest „białym złotem”. Ainley wraz z Peterem Youngiem rozpoczynają walkę o zachowanie na Antarktydzie naturalnej równowagi ekologicznej.

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!