repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 9 grudnia 2018.

Chateau Chunder: A Wine Revolution

Films for Food: Chateau Chunder: A Wine Revolution

reż. Stephen Oliver

czas: 57’
produkcja: Australia, Wielka Brytania 2012

Dynamiczna opowieść o rynku winiarskim, który w stosunkowo krótkim czasie pokonał długą drogę. W latach 70. wino australijskie nie miało dobrej renomy wśród znawców tematu na całym świecie - a napój alkoholowy z Antypodów pojawił się jako obiekt żartów w jednym ze skeczów Monty Pythona. Pomysł, aby australijski przemysł winny stał się zagrożeniem dla plantacji w Burgundii czy Toskanii wydawał się absurdalny i niemożliwy do osiągnięcia. Jednak mimo to, grupa niezwykle przedsiębiorczych właścicieli winnic z Australii podjęła wyzwanie i spróbowała wejść ze swoimi trunkami na międzynarodowy rynek alkoholi. W ciągu czterech dekad Australia stała się jednym z największych importerów wina na całym świecie. Twórcy dokumentu za pomocą barwnych anegdot i ciekawych postaci, ukazują przemianę, jaką australijskie wino przeszło od żartu w skeczu Monty Pythona do momentu osiągnięcia ogromnego globalnego sukcesu.

 

Po seansie zapraszamy na spotkanie z Anną Gałecką (sommelierka z restauracji Jadka) i Wojtkiem Cyranem. Ambasador Jacobs Creek wprowadzi na świat australijskich win - zarówno w sposób teoretyczy jak i praktyczny. Rozmowę poprowadzi Agnieszka Szydziak z portalu Have a Bite. 

Wojtek Cyran, ambasador marki Jacob’s Creek, winiarskie szlify zdobywał pracując i szkoląc się we Francji, Wielkiej Brytanii, Australii i Hiszpanii. Opowie, co kryje się za wyjątkowym smakiem win z Australii oraz udzieli wskazówek, jak dobierać wino do potraw, by wydobyć z ich smaku to, co najlepsze.

 

WARSZTATY

Przed seansem zapraszamy także na warsztaty winiarskie z Jacob’s Creek Double Barrel, podczas których spróbujemy win Jacob’s Creek przed i po procesie dojrzewania w beczkach po whisky. Nie zabraknie też australijskich przekąsek.

Dostępne są 2 tury warsztatów:

godz. 15.00 - 16:00 lub 16.30 - 17.30
Miejsce: Pracownia Food Think Tank
Cena: 30 zł
szczegóły i zapisy na stronie Pracowni

 

Organizator: Films for Food, Kino Nowe Horyzonty 
Mecenas: Jacobs Creek
Partnerzy: Have a Bite, Pracownia Food Think Tank

 

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!