Jako 12-latek otworzył we własnym domu klub kolacyjny z menu, którego mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako 16-letni genialny kucharz znalazł się na okładce "The New York Timesa". Jako 19-latek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku. Jego specjalność, beet Wellington (zawinięty w dodatki i ciasto francuskie burak, wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak przedstawia się kariera Flynna McGarry'ego, cudownego dziecka świata kulinariów, bohatera dokumentu Camerona Yatesa. Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym - nie bez wysiłku! - amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin). Kobieta towarzyszy bohaterowi na ekranie niczym jego cień. Dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanowić się, kto tu naprawdę reżyseruje. Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach.
Małgorzata Sadowska, 9. American Film Festival
Warsztaty z Julką Cymbaluk – polską MasterChef Junior + pokaz filmu „Chef Flynn”
Poznaj dwa talenty świata kulinariów: Flynna McGarry’ego, bohatera filmu „Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata”, i Julkę Cymbaluk – laureatkę drugiej edycji MasterChef Junior Polska!
W niedzielę, 18 listopada o 12:00, zapraszamy na pokaz dokumentu połączony ze spotkaniem z Julką i jej mamą, Ulą Bartoszewicz; rozmowę poprowadzi Agnieszka Szydziak.
O 15:00 rozpoczną się prowadzone przez Julkę warsztaty inspirowane filmem „Chef Flynn”, na które zapraszamy młodych widzów (w wieku 7-13 lat). Liczba miejsc: 25.
Julka Cymbaluk – wrocławianka, II Polski MasterChef Junior, uwielbia kulinarne eksperymenty. Gotowanie jest jej pasją, a każdą potrawę traktuje jako wyzwanie. Uwielbia przyrządzać m.in. krewetki; na śniadaniu królują omlety. Oprócz pasji kulinarnej, kocha również skoki na trampolinie – zdobyła np. srebro na olimpiadzie młodzieżowej i zajęła I miejsce w mistrzostwach Dolnego Śląska w skokach synchronicznych.
Cena biletu na sam pokaz filmowy: 20 zł
Cena biletu na pokaz + warsztaty: 50 zł
Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata w Kinie Nowe Horyzonty w innych terminach