repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 1 czerwca 2018.

Alain Ducasse, kuchenne wyzwania

Europa na widelcu: Alain Ducasse, kuchenne wyzwania

reż. Gilles de Maistre

czas: 84’
produkcja: Francja 2017
przed seansem: dyskusja; po seansie: poczęstunek

Gaskończyk Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. Trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż 21. Sklasyfikowany przez Forbesa na 94. miejscu na liście 100 najbardziej wpływowych ludzi na świecie, prezes sieci restauracji, idol wielu kucharzy, odznaczony legią honorową przez prezydenta Francji Jacques’a Chiraca. 

Film pokazuje, na czym polega fenomen tego niezwykle pozytywnego człowieka, który w wieku 27 lat jako jedyny z pięciu pasażerów przeżył katastrofę samolotu turystycznego, a potem stał się najbardziej znanym szefem kuchni i kulinarnym mentorem na świecie. Ducasse to niespokojna dusza. Zadaje pytania, wciąż się rozwija i do czegoś dąży. Czego szuka jednak człowiek, który wydaje się mieć wszystko? Właściciel 23 lokali gastronomicznych na całym świecie i 21 gwiazdek Michelin, nadal tworzy nowe restauracje, buduje szkoły kulinarne i przesuwa granice własnego rzemiosła ku nowym, nieznanym horyzontom. Jest ciekawy świata, bezustannie podróżuje, a gotowanie to dla niego nieskończony kosmos. Film portretuje tę nietuzinkową osobowość. Ducasse zgodził się, aby przez dwa lata kamera rejestrowała jego życie i pracę. Poznajemy tajemnicę kreatywności mistrza gotowania, jego filozofię życia i jedzenia, jak również jego nieustannie ewoluujący pęd ku rozwojowi. 

Przed projekcją zapraszamy na dyskusję o francuskiej gastronomii, fine-diningu i kulisach tworzenia restauracyjnego imperium.

W rozmowie przed filmem wezmą udział znawcy tematu: Justyna Słupska Kartaczowska, szefowa kuchni, która swoje doświadczenie zdobywała we Francji (obecnie właścicielka restauracji jadka) i Justyna Adamczyk, redaktorka naczelna Gault&Millau Polska oraz Marek Tretyn, bloger restauracyjny (FoodSnob), który podróżuje po całym świecie. Spotkanie poprowadzą: Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek (Films for Food). Poczęstunek przygotuje Mariusz Kozak, szef kuchni Hotelu Monopol.

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!