wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Memento
Akademia Kina Światowego: Memento

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

31 marca 2020, godz. 17.00

wykład: dr Robert Dudziński

NOWA FILMOWA NARRACJA

Memento, reż. Christopher Nolan, USA 2000, 113'

Informacje o reżyserze

Christopher Nolan

Urodził się w Londynie w 1970 r. W wieku siedmiu lat dostał od ojca kamerę 8 mm, a na studiach (literatura angielska) zamienił sprzęt na szesnastkę. Jego autorski debiut Following, w którym opowiadał o zdradzie w formule kina noir, wywołał spory rozgłos, jednak to Memento zapewniło mu status twórcy kultowego. Z czasem coraz bardziej zbliżył się do Hollywood - w 2001 r. nakręcił Bezsenność (Insomnia) z Alem Pacino i Robinem Williamsem, a następnie dwa wysokobudżetowe prequele Batmana. W międzyczasie powrócił do ulubionych tematów - iluzji, percepcji, relatywizmu, walki dobra i zła - w Prestiżu (The Prestige). W warstwie formalnej jego filmy wyróżniają się achronologią, wykorzystaniem złudzeń percepcyjnych oraz archaizującą stylizacją.

Filmografia:

1997 Doodlebug (kr.m / short)

1998 Following

1998 Memento

2001 Bezsenność / Insomnia

2005 Batman: początek / Batman Begins

2006 Prestiż / The Prestige

2008 Mroczny rycerz / The Dark Knight


Born in London in 1970. He received an 8 mm camera from his father when he was seven. During his studies in English literature he switched to 16 mm. His original debut, Following, applying the forms of film noir to speak about treason, gained significant renown, but it was Memento that made Nolan a cult artist. Gradually, he got closer to Hollywood - in 2001 he made Insomnia, starring Al Pacino and Robin Williams and then he directed two prequels of Batman with very large budgets. Meanwhile, he returned to his favourite topics - illusion, perception, relativism, the fight between good and evil - in The Prestige. The formal aspect of his films is characteristically non-chronological; Nolan uses perception, illusions and archaic stylisation.

Filmography:

1997 Doodlebug (short)

1998 Following

1998 Memento

2001 Insomnia

2005 Batman Begins

2006 The Prestige

2008 The Dark Knight

stopka

Drodzy Widzowie!

W trosce o Wasze zdrowie i bezpieczeństwo przedłużamy zamknięcie Kina Nowe Horyzonty do odwołania. Wszystkie pokazy i wydarzenia specjalne zaplanowane na ten czas zostaną w miarę możliwości przeniesione na przyszłość, o wszelkich zmianach będziemy informować na bieżąco. Więcej szczegółów (w tym związanych ze zwrotami biletów) można znaleźć tutaj. Przepraszamy za wszelkie niedogodności!

rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.