wydarzenie
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Memento
Akademia Kina Światowego: Memento
31 mar

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

31 marca 2020, godz. 17.00

wykład: dr Robert Dudziński

NOWA FILMOWA NARRACJA

Memento, reż. Christopher Nolan, USA 2000, 113'

Informacje o reżyserze

Christopher Nolan

Urodził się w Londynie w 1970 r. W wieku siedmiu lat dostał od ojca kamerę 8 mm, a na studiach (literatura angielska) zamienił sprzęt na szesnastkę. Jego autorski debiut Following, w którym opowiadał o zdradzie w formule kina noir, wywołał spory rozgłos, jednak to Memento zapewniło mu status twórcy kultowego. Z czasem coraz bardziej zbliżył się do Hollywood - w 2001 r. nakręcił Bezsenność (Insomnia) z Alem Pacino i Robinem Williamsem, a następnie dwa wysokobudżetowe prequele Batmana. W międzyczasie powrócił do ulubionych tematów - iluzji, percepcji, relatywizmu, walki dobra i zła - w Prestiżu (The Prestige). W warstwie formalnej jego filmy wyróżniają się achronologią, wykorzystaniem złudzeń percepcyjnych oraz archaizującą stylizacją.

Filmografia:

1997 Doodlebug (kr.m / short)

1998 Following

1998 Memento

2001 Bezsenność / Insomnia

2005 Batman: początek / Batman Begins

2006 Prestiż / The Prestige

2008 Mroczny rycerz / The Dark Knight


Born in London in 1970. He received an 8 mm camera from his father when he was seven. During his studies in English literature he switched to 16 mm. His original debut, Following, applying the forms of film noir to speak about treason, gained significant renown, but it was Memento that made Nolan a cult artist. Gradually, he got closer to Hollywood - in 2001 he made Insomnia, starring Al Pacino and Robin Williams and then he directed two prequels of Batman with very large budgets. Meanwhile, he returned to his favourite topics - illusion, perception, relativism, the fight between good and evil - in The Prestige. The formal aspect of his films is characteristically non-chronological; Nolan uses perception, illusions and archaic stylisation.

Filmography:

1997 Doodlebug (short)

1998 Following

1998 Memento

2001 Insomnia

2005 Batman Begins

2006 The Prestige

2008 The Dark Knight

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Nędznicy 
Klub "Wysokich Obcasów"
Ladj Ly, Francja 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: 1917 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Sam Mendes, USA 2020
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.