film
Niewidoczne życie sióstr Gusmão
A Vida Invisível de Eurídice Gusmão
reż. Karim Aïnouz / Brazylia 2019 / 145’
Najbliższe seanse - kup bilet:
08 gru

Obsada

Fernanda Montenegro, Carol Duarte, Júlia Stockler, Gregório Duvivier, Bárbara Santos

Opis filmu

Brazylijski kandydat do Oscara. Poruszająca opowieść o sile siostrzeństwa i hartowaniu się kobiecego charakteru w świecie zdominowanym przez mężczyzn. Lata 50., Brazylia. Siostry Gusmão - na przekór patriarchalnym stereotypom - chcą żyć po swojemu: Eurídice pragnie zostać pianistką, Guida marzy o szalonej, wielkiej miłości. Gdy na skutek dramatycznych wydarzeń oddalą się od siebie, ich relacja zostanie wystawiona na próbę.

Informacje o reżyserze

Karim Aïnouz

Karim Aïnouz urodził się w Fortalezie w Brazylii w 1966 roku. Studiował architekturę na Uniwersytecie w Brasilii i filmoznawstwo na Uniwersytecie w Nowym Jorku. Jego nowatorskie filmy krótkometrażowe O Preso i Paixão Nacional oraz dokument Seams były pokazywane na ponad pięćdziesięciu festiwalach w Brazylii i za granicą oraz w Museum of Modern Art w Nowym Jorku. Jego pierwszy obraz fabularny Madame Satã (2002) po premierze na festiwalu w Cannes w 2002 roku zdobył uznanie krytyków na całym świecie.

Filmografia:

1992 O Preso

1993 Seams (kr.m. / short)

1996 Hic Habitat Felicitas

1996 Paixao Nacional / Irreversible Metabolic Shock (kr.m. / short)

1998 Les Ballons des Bairros

2000 Rifa - me

2002 Madame Satã

2006 O Céu de Suely / Suely in the Sky


Karim Aïnouz was born in Fortaleza, Brazil, in 1966. He studied architecture at the University of Brasilia and Cinema Studies at the New York University. His innovative short features O Preso and Paixão Nacional and his documentary film Seams were shown in over fifty festivals in Brazil and abroad, and at New York City's Museum of Modern Art. His first feature film Madame Satã (2002) received world wide critical acclaim, after its premiere at the 2002 Cannes Film Festival.

Filmography:

1992 O Preso

1993 Seams (kr.m. / short)

1996 Hic Habitat Felicitas

1996 Paixao Nacional / Irreversible Metabolic Shock (kr.m. / short)

1998 Les Ballons des Bairros

2000 Rifa - me

2002 Madame Satã

2006 O Céu de Suely / Suely in the Sky

stopka

reżyseria: Karim Aïnouz
obsada: Fernanda Montenegro, Carol Duarte, Júlia Stockler, Gregório Duvivier, Bárbara Santos
barwa: kolor
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.