film
Legiony (seans dla szkoły)
reż. Dariusz Gajewski / Polska 2019 / 140’
Najbliższe seanse - kup bilet:
17 paź
18 paź
22 paź
24 paź

Opis filmu

"Legiony" to uniwersalna opowieść o przyjaźni, marzeniach, gorącym uczuciu i dorastaniu w trudnych czasach. Wielka historia w filmie jest tłem dla rozgrywającej się na pierwszym planie love story, w którą uwikłani są: Józek- dezerter z carskiego wojska, agentka wywiadu I Brygady - Ola oraz Tadek, narzeczony Oli, ułan i członek Drużyn Strzeleckich. Obok postaci fikcyjnych, których historie wzorowano na życiorysach prawdziwych legionistów, w filmie pojawia się szereg osobistości znanych z kart historii.

Informacje o reżyserze

Dariusz Gajewski

Urodził się w 1964 roku w Częstochowie. Absolwent łódzkiej PWSFTViT (studia ukończył w 1993 roku). Przez pierwsze lata pracy reżyserskiej zajmował się dokumentem. Jego fabularnym debiutem był, zrealizowany własnym sumptem przy użyciu cyfrowej kamery, film AlaRm. Obraz został zaprezentowany i zauważony w konkursie kina niezależnego festiwalu w Gdyni, co umożliwiło Gajewskiemu realizację pełnometrażowego debiutu, Warszawy, który już rok później dostał pięć nagród w głównym konkursie gdyńskiego festiwalu. Reżyser jest laureatem Nagrody im. Andrzeja Munka, przyznawanej PWSFTViT jej absolwentom-debiutantom (2004). Pełni funkcję przewodniczącego Rady Programowej Studia „Młodzi i Film” im. Andrzeja Munka, zajmującego się produkcją filmowych debiutów.


Dariusz Gajewski was born in Częstochowa in 1964. He graduated from the National Film School in Łódź in 1993. His early directorial work was in documentaries. His debut, the mid-length AlaRm (2002), self-funded and filmed on a digital camera, turned heads when it screened at the Gdynia Film Festival. Warsaw, his full-length feature debut, came a year later and walked away with five awards from the Gdynia FF. Gajewski is also the recipient of the National Film School’s Andrzej Munk award, bestowed on outstanding graduates (2004). He is currently President of the Programming Committee for the Andrzej Munk ‘Youth and Film’ Studio, dedicated to the production of young filmmakers’ first films.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1996 Planeta Brulion / Draft Planet (doc., short)

1999 Konwój / Convoy (doc., short)

2000 Cygaro i papierosy / A Cigar and Cigarettes (doc., short)

2002 AlaRm

2003 Warszawa / Warsaw

2006 Tak / Yes (doc., short)

2008 Lekcje pana Kuki / Mr Kuka’s Advice

stopka

reżyseria: Dariusz Gajewski
barwa: kolor
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Kino na bis: Sugar Man 
Kino na bis
Malik Bendjelloul, Szwecja, Wielka Brytania 2012
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Najlepsze z Najgorszych: Klątwa Doliny Węży 
Najlepsze z Najgorszych
Marek Piestrak, Polska, USA 1987
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Boże Ciało 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Jan Komasa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Rok przełomu. 1989: Obywatel Havel 
Rok przełomu. 1989
Miroslav Janek, Pavel Koutecký, Czechy 2008
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.