film
Kino na bis: Frances Ha
reż. Noah Baumbach / USA 2012 / 86’
Seanse - kup bilet:
14 paź
04 lis

Obsada

Greta Gerwig, Mickey Sumner, Adam Driver

Opis filmu

Porywająca Greta Gerwig, okrzyknięta Woodym Allenem w spódnicy w roli Frances Ha - niespełnionej tancerki, niepoprawnej optymistki, uroczej neurotyczki. Frances ma 27 lat i każdego dnia budzi się z nowym pomysłem na przyszłość. Po niespodziewanej decyzji swojej przyjaciółki o przeprowadzce, Frances musi znaleźć nie tylko nowe mieszkanie, ale też swoje miejsce w świecie. Pełen wdzięku i sarkastycznego humoru czarno-biały film nominowanego do Oscara Noaha Baumbacha.

Informacje o reżyserze

Noah Baumbach

Urodził się w 1969 roku w Nowym Jorku w rodzinie pisarzy. Choć debiutował „gadanym” filmem o świeżo upieczonych absolwentach – Kicking and Screaming, wyspecjalizował się w komediodramatach z życia intelektualistów i artystów, takich jak wielokrotnie nagradzana, na poły autobiograficzna Walka żywiołów. Pasjonują go problemy rodzinne, o tym opowiada jego film Margot jedzie na ślub, gdzie – podobnie jak w Imprezie za imprezą – cała historia rozgrywa się podczas jednego kulminacyjnego dnia. Jako scenarzysta udanie współpracował z Wesem Andersonem, czego efektem była kultowa komedia Podwodne życie ze Stevem Zissou i ekranowa adaptacja prozy Roalda Dahla, Fantastyczny Pan Lis. W życiu prywatnym jest mężem Jennifer Jason Leigh, która jest też współautorką historii oraz producentką filmu Greenberg.


Born in 1969 in New York into a family of writers. Though his debut was Kicking and Screaming, a dialogue film about recent graduates, he later came to specialize in comedy-dramas about the lives of intellectuals and artists, such as the partially autobiographical The Squid and the Whale (2005). He is fascinated with family issues, e.g. Margot at the Wedding (2007), where, just as in Highball (1995), the entire story plays out during a single day. He has successfully worked as a screenwriter with Wes Anderson to produce the cult comedy The Life Aquatic with Steve Zissou and the screen adaptation of Roald Dahl’s book The Fantastic Mr. Fox. He is married to Jennifer Jason Leigh, who is credited with co-writing and producing Greenberg.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1995 Kicking and Screaming

1995 Impreza za imprezą / Highball

1997 Zazdrośnik / Mr. Jealousy

2005 Walka żywiołów / The Squid and the Whale

2007 Margot jedzie na ślub / Margot at the Wedding

2010 Greenberg

stopka

reżyseria: Noah Baumbach
obsada: Greta Gerwig, Mickey Sumner, Adam Driver
barwa: kolor
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Między słowami: O krok od sławy 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
Morgan Neville, USA 2013
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
O zwierzętach i ludziach 
Łukasz Czajka, Polska 2019
Operacja człowiek w czerni 
Grethe Bøe-Waal, Norwegia 2018
Opowieść o trzech siostrach 
Emin Alper, Grecja, Holandia, Niemcy, Turcja 2018
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Playmobil: Film 
Lino DiSalvo, USA 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
To: Rozdział 2 
Andres Muschietti, USA 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
Wózkownia: Piłsudski 
Wózkownia
Michał Rosa, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.