film
Oni (wersja reżyserska)
Loro
reż. Paolo Sorentino / Francja, Włochy 2018 / 227’
Seanse - kup bilet:
09 sie

Obsada

Toni Servillo, Riccardo Scamarcio, Kasia Smutniak

Opis filmu

Kino Nowe Horyzonty - jako jedno z nielicznych kin na świecie - zaprezentuje ostatni film Paola Sorrentina w rozszerzonej, składającej się z dwóch segmentów wersji, w której był on prezentowany również na ekranach włoskich kin!

9 sierpnia (piątek) o 19:00 zapraszamy na maraton filmowy z dwiema częściami "Onych" (z piętnastominutową przerwą pomiędzy segmentami). Wydarzeniu będzie towarzyszył duch Berlusconiego - wszystkie osoby posiadające bilet na maraton mogą skorzystać z 20% zniżki na produkty w kinowym bistro (w dniu seansu). Bellissimo!

Część I

Dekadę po pamiętnym "Boskim" reżyser raz jeszcze zagłębia się w pełen sprzeczności, groteskowy i fascynujący świat włoskiej polityki. Tym razem twórca "Wielkiego piękna" przygląda się postaci jednocześnie kochanego i nienawidzonego Silvia Berlusconiego. W pierwszej części "Onych" sam polityk odgrywa jednak rolę marginalną. Sorrentino dużo bardziej interesuje roztaczająca się wokół populisty aura sukcesu, sławy i dużych pieniędzy, która przysporzyła mu popularności i zapewniła masowe poparcie. Analizując losy jednostek uwiedzionych przez demagogiczną narrację polityka, reżyser szkicuje na ekranie niezwykle krytyczny portret własnego społeczeństwa. W związku z tym pomimo że pierwsza część "Onych" ma w sobie sporo charakterystycznego poczucia humoru, pozostaje jednocześnie bodaj najbardziej gorzkim filmem w dorobku mistrza. (Tekst: Piotr Czerkawski, MFF Nowe Horyzonty)

Część II

W drugiej części wersji reżyserskiej "Onych" Paolo Sorrentino przedstawia zakulisowe starania Silvia Berlusconiego o powrót na fotel premiera. Fabuła ma tu jednak charakter pretekstowy. To przede wszystkim portret męskiej, oligarchicznej gerontokracji, której centralną postacią jest on - współczesny Król Słońce, potentat medialny i wpływowy biznesmen. Berlusconi, filmowany przez płynnie poruszającą się kamerę Luki Bigazziego, nigdy jednak nie wyzbył się mentalności komiwojażera i stale odgrywa tandetny performance. Domaga się oklasków i swój cel osiąga - nie tylko zresztą on, bo przecież podobnych bohaterów masowej wyobraźni kierujących całymi państwami jest dziś wielu. Dokonując wiwisekcji narcystycznej osobowości, Sorrentino potwierdza swoje wyjątkowe wyczucie audiowizualnych niuansów. W jego filmie ścieżka dźwiękowa doskonale współgra ze spektakularnymi obrazami blichtru i bogactwa, tworząc zdradliwie atrakcyjny obraz świata tamtych. (Tekst: Bartosz Marzec, MFF Nowe Horyzonty)

Informacje o reżyserze

Paolo Sorentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. Za Boskiego otrzymał nagrodę canneńskiego jury. Jego wielkim sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

2015 Młodość / La giovinezza / Youth

stopka

reżyseria: Paolo Sorentino
obsada: Toni Servillo, Riccardo Scamarcio, Kasia Smutniak
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Pięści w kieszeni 
Akademia Kina Światowego (2019/2020)
Marco Bellocchio, 1965
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Joker (seans dla szkoły) 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Zama 
Kino na bis
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Klub "Wysokich Obcasów": Portret kobiety w ogniu 
Klub "Wysokich Obcasów"
Céline Sciamma, Francja 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Rok przełomu. 1989: Spodziewane straty 
Rok przełomu. 1989
Ulrich Seidl, Austria 1992
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.