film
Oni (wersja reżyserska)
Loro
reż. Paolo Sorentino / Francja, Włochy 2018 / 227’
Seanse - kup bilet:
09 sie

Obsada

Toni Servillo, Riccardo Scamarcio, Kasia Smutniak

Opis filmu

Kino Nowe Horyzonty - jako jedno z nielicznych kin na świecie - zaprezentuje ostatni film Paola Sorrentina w rozszerzonej, składającej się z dwóch segmentów wersji, w której był on prezentowany również na ekranach włoskich kin!

9 sierpnia (piątek) o 19:00 zapraszamy na maraton filmowy z dwiema częściami "Onych" (z piętnastominutową przerwą pomiędzy segmentami). Wydarzeniu będzie towarzyszył duch Berlusconiego - wszystkie osoby posiadające bilet na maraton mogą skorzystać z 20% zniżki na produkty w kinowym bistro (w dniu seansu). Bellissimo!

Część I

Dekadę po pamiętnym "Boskim" reżyser raz jeszcze zagłębia się w pełen sprzeczności, groteskowy i fascynujący świat włoskiej polityki. Tym razem twórca "Wielkiego piękna" przygląda się postaci jednocześnie kochanego i nienawidzonego Silvia Berlusconiego. W pierwszej części "Onych" sam polityk odgrywa jednak rolę marginalną. Sorrentino dużo bardziej interesuje roztaczająca się wokół populisty aura sukcesu, sławy i dużych pieniędzy, która przysporzyła mu popularności i zapewniła masowe poparcie. Analizując losy jednostek uwiedzionych przez demagogiczną narrację polityka, reżyser szkicuje na ekranie niezwykle krytyczny portret własnego społeczeństwa. W związku z tym pomimo że pierwsza część "Onych" ma w sobie sporo charakterystycznego poczucia humoru, pozostaje jednocześnie bodaj najbardziej gorzkim filmem w dorobku mistrza. (Tekst: Piotr Czerkawski, MFF Nowe Horyzonty)

Część II

W drugiej części wersji reżyserskiej "Onych" Paolo Sorrentino przedstawia zakulisowe starania Silvia Berlusconiego o powrót na fotel premiera. Fabuła ma tu jednak charakter pretekstowy. To przede wszystkim portret męskiej, oligarchicznej gerontokracji, której centralną postacią jest on - współczesny Król Słońce, potentat medialny i wpływowy biznesmen. Berlusconi, filmowany przez płynnie poruszającą się kamerę Luki Bigazziego, nigdy jednak nie wyzbył się mentalności komiwojażera i stale odgrywa tandetny performance. Domaga się oklasków i swój cel osiąga - nie tylko zresztą on, bo przecież podobnych bohaterów masowej wyobraźni kierujących całymi państwami jest dziś wielu. Dokonując wiwisekcji narcystycznej osobowości, Sorrentino potwierdza swoje wyjątkowe wyczucie audiowizualnych niuansów. W jego filmie ścieżka dźwiękowa doskonale współgra ze spektakularnymi obrazami blichtru i bogactwa, tworząc zdradliwie atrakcyjny obraz świata tamtych. (Tekst: Bartosz Marzec, MFF Nowe Horyzonty)

Informacje o reżyserze

Paolo Sorentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. Za Boskiego otrzymał nagrodę canneńskiego jury. Jego wielkim sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

2015 Młodość / La giovinezza / Youth

stopka

reżyseria: Paolo Sorentino
obsada: Toni Servillo, Riccardo Scamarcio, Kasia Smutniak
barwa: kolor
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
"Dzikie Historie" - Wielka Draka dla Dzieciaka 
Pokazy specjalne
Damián Szifrón, Argentyna, Hiszpania 2014
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.