film
Antologia Duchów Miasta
Répertoire des villes disparues
reż. Denis Côté / Kanada 2019 / 97’
Najbliższe seanse - kup bilet:
22 sie

Obsada

Robert Naylor, Jocelyne Zucco, Diane Lavallée

Opis filmu

Nowy film mistrza współczesnego kina eksperymentalnego, autora nagrodzonego w Berlinie "Vic i Flo zobaczyły niedźwiedzia". Denis Côté tym razem zabiera widzów do niewielkiej, zasypanej śniegiem miejscowości w Kanadzie. Panująca w nim gęsta, buzująca podskórnym napięciem atmosfera przywodzi na myśl miasteczko Twin Peaks. Na cały film składa się zestaw kliku historii, m.in. opowieść o rodzinie tragicznie zmarłego chłopca, stetryczałym małżeństwie czy zaradnej pani burmistrz. Wszystko łączy się w niepokojącym mariażu thrillera i awangardowego horroru.

Informacje o reżyserze

Denis Côté

Denis Côté

Urodził się w Nowym Brunszwiku w 1973 r. Studiował reżyserię w Ahuntsic College w Montrealu. Karierę zaczynał od krótkometrażowych filmów, które były pokazywane na międzynarodowych festiwalach, m.in.: Des tortues dans la pluie (1997), Mieux (1998), Seconde valse (2000), L'hypoténuse (1001), Mécanique de l'assassin (2002) i La sphatte (2003). Jest twórcą pełnometrażowych utwórów, takich jak: Les états nordiques (2005), Nos vies privées (2007) i Elle veut le chaos (2008).

Wybaran filmografia:

1997 Des tortues dans la pluie (kr.m.)

2005 Les états nordiques / Drifting States

2007 Nos vis privées / Our Private Lives

2008 Elle veut le chaos / All That She Wants

2009 Carcasses


Denis Côté

Born in New Brunswick in 1973. He studied filmmaking at Ahuntsic College in Montreal. Starting his career making short films, which have appeared at several international film festivals: Des tortues dans la pluie (1997), Mieux (1998), Seconde valse (2000), L'hypoténuse (1001), Mécanique de l'assassin (2002) and La sphatte (2003). His feature films are Les états nordiques (2005), Nos vies privées (2007) and Elle veut le chaos (2008).

Selected filmography:

1997 Des tortues dans la pluie (short)

2005 Les états nordiques / Drifting States

2007 Nos vis privées / Our Private Lives

2008 Elle veut le chaos / All That She Wants

2009 Carcasses

stopka

reżyseria: Denis Côté
obsada: Robert Naylor, Jocelyne Zucco, Diane Lavallée
barwa: kolor
Amy 
Asif Kapadia, UK 2015
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Holy Motors 
Léos Carax, Francja 2012
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
Yuli 
Iciar Bollain, Hiszpania 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.