film
Między słowami: Musimy porozmawiać o Kevinie
We Need to Talk About Kevin
reż. Lynne Ramsay / USA, Wielka Brytania 2011 / 112’
Seanse - kup bilet:
14 lis
Filmowe spotkania psychoanalityczne

Obsada

Ezra Miller, John C. Reilly, Tilda Swinton

Opis filmu

Tytułowy Kevin to demoniczny nastolatek, który świadomie manipuluje swoim otoczeniem, nie uznaje żadnych zasad i z prowokującym uśmiechem mówi: "Wstajesz rano i oglądasz telewizję, jedziesz samochodem i słuchasz radia. Chodzisz do swojej nudnej pracy albo nudnej szkoły, ale o tym nie mówią w głównym wydaniu wiadomości. Doszło do tego, że nawet ludzie z telewizji często oglądają telewizję. Na co oni wszyscy tak patrzą? Właśnie na takich jak ja..." 
Magnetyczna Tilda Swinton i demoniczny Ezra Miller w trillerze obnażającym najmroczniejsze zakamarki ludzkiej duszy, który prowokuje, pociąga i nie daje o sobie zapomnieć.

Informacje o reżyserze

Lynne Ramsay

Pochodząca z Glasgow Lynne Ramsay jest uważana za jedną z najbardziej oryginalnych i najbardziej obiecujących twórców brytyjskiego kina niezależnego kinie. Zdobyła wiele nagród w Cannes, m.in Prix de Jury w 1996 roku za krótki metraż Small Deaths, i w 1998 roku za jej trzeci krótki metraż Gasman. Jej pierwszy film pełnometrażowy, Ratcatcher zadebiutował w sekcji Un Certain Regard (2000), zdobywając specjalne wyróżnienie. Musimy porozmawiać o Kevinie był jedynym brytyjskim filmem nominowanym do Palm d'Or w konkursie głównym w 2011. Otrzymał kilka nominacji do BAFTA i zdobył nagrodę za najlepszą reżyserię na British Independent Film Awards, za najlepszy film na London Film Festival i najlepszy scenariusz na Writers Guild of Great Britain. Jej film Swimmer wyprodukowany przez Cultural Olympiad of Great Britain (2012) zdobył nagrodę BAFTA (2013) za najlepszy film krótkometrażowy. Nigdy cię tu nie było jest jej najnowszą produkcją.


Born in Glasgow, Lynne Ramsay is considered one of the British most original and exciting voices working in Independent cinema today. She has a long running relationship with Cannes winning the Prix de Jury in 1996 for her graduation film, the short Small Deaths and in 1998 for her third short Gasman. Her debut feature film Ratcatcher premiered in Un Certain Regard (2000) winning Special Mention. We need to talk about Kevin was the only British film nominated for the Palm d'Or in official competition in 2011. It received several BAFTA nomination and won 'Best Director' at the British independent Film awards, 'Best film' at London Film Festival and 'Best Screenplay' from the Writers Guild of Great Britain Lynne Ramsay's recent short film Swimmer commissioned by the Cultural Olympiad of Great Britain (2012) won the BAFTA (2013) for Best short film. You Were Never Really Here is her new film.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1999 Nazwij to snem / Ratcatcher

2011 Musimy porozmawiać o Kevinie / We Need to Talk About Kevin

2017 Nigdy cię tu nie było / You Were Never Really Here

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Matthias i Maxime 
Klub "Wysokich Obcasów"
Xavier Dolan, Kanada 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kłamstewko 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Lulu Wang, USA 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.