Przed projekcją filmu i w trakcie kolacji - spotkanie z Robertem Makłowiczem, ambasadorem festiwalu oraz Katarzyną Bosacką, pomysłodawczynią akcji Menu Wolności.
Kolację Wolności przygotują dotychczasowi szefowie kuchni Hotelu Monopol: Krzysztof Żurek (Hotel Stary Kraków, pierwszy szef kuchni hotelu Monopol po rewitalizacji), Justyna Słupska-Kartaczowska (restauracja jadka Wrocław), Łukasz Budzik (Mennicza Fusion Wrocław) oraz Mariusz Kozak - obecny szef kuchni Hotelu Monopol. Zainspirowane historią naszego kraju Menu Wolności oparte będzie na lokalnych, polskich produktach. O idei Menu Wolności oraz o początkach Europy na Widelcu opowiedzą dziennikarze i specjaliści kulinarni - Katarzyna Bosacka i Robert Makłowicz.
Wieczór poprowadzą: Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek z FILMS for FOOD.
Opowieści Okrągłego Stołu
reż. Piotr Bikont, Leszek Dziumowicz, Polska 1989, 56'
Unikalny zapis historycznych rozmów, które doprowadziły do demokratycznych przemian w Polsce. Film ukazuje zderzenie dwóch światów – komunistycznych aparatczyków i opozycjonistów – wkrótce najważniejszych polityków w kraju. Choć temat jest poważny, w „Opowieściach Okrągłego Stołu” nie brakuje świetnego humoru – od nieporozumień w duchu Monty Pythona po szereg anegdot. Na ekranie zobaczymy najważniejsze postaci tamtego czasu, m.in.: Lecha Wałęsę, Tadeusza Mazowieckiego, Bronisława Geremka, Adama Michnika, Jacka Kuronia czy Czesława Kiszczaka, Stanisława Cioska, Aleksandrę Jakubowską i Alfreda Miodowicza.
oraz pokaz fragmentu reportażu Okrągły Stół od Kuchni, Polska 1989
Cena biletu obejmuje: pokaz filmu w sali klubowej hotelu i kolacja z czterodaniowym menu degustacyjnym wraz z selekcją win i alkoholi, w tym polskich.
W razie pytań i wątpliwości prosimy o kontakt z Michałem Jagodą, menadżerem restauracji Hotelu Monopol: +48 600 909 566, ristorante.wroclaw@hotel.com.pl . Jeśli są Państwo zainteresowani opcją wegetariańską, po dokonaniu zakupu biletu konieczne jest wcześniejsze wysłanie wiadomości na powyższy adres.