film
Powrót
reż. Magdalena Łazarkiewicz / Polska 2018 / 105’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 18 kwietnia 2019.

Obsada

Sandra Drzymalska, Bartosz Gelner, Katarzyna Herman, Mirosław Kropielnicki, Tomasz Sobczak, Agnieszka Warchulska

Opis filmu

Inspirowana prawdziwymi wydarzeniami, historia 19-letniej Uli, dziewczyny z małej miejscowości, która została porwana i zmuszona do prostytucji w Niemczech. Po 2 latach udaje jej się uciec i wrócić do rodzinnego miasteczka, gdzie spotyka się ze społecznym odrzuceniem. Nie uzyskuje wsparcia nawet wśród najbliższej rodziny. Ula, mimo iż została skrzywdzona psychicznie i seksualnie, nie zamierza odgrywać roli ofiary. Buntuje się przeciwko wszechobecnej hipokryzji społeczności. W jej otoczeniu głosi się chrześcijańskie zasady miłości bliźniego, ale w codziennym życiu nikt tych zasad nie stosuje. Co więcej, chrześcijańskie miłosierdzie rozumiane jest opacznie i fałszywie, bo pozwala pod sztandarem wiary boleśnie krzywdzić. Nawet najbliższych.
Przejmujący dramat o samotności i wykluczeniu, o psychologicznych skutkach życia w rodzinnym i środowiskowym terrorze. Stawiający pytanie, czy dopuszczalne jest akceptowanie przemocy w społeczeństwie powszechnie deklarującym, iż w życiu codziennym kieruje się zasadami dekalogu.

Po seansie zapraszamy na spotkanie z reżyserką Magdaleną Łazarkiewicz.

Informacje o reżyserze

Magdalena Łazarkiewicz

Urodziła się w 1954 roku w Warszawie. Reżyserka i scenarzystka. Siostra Agnieszki Holland, wdowa po Piotrze Łazarkiewiczu. Ukończyła kulturoznawstwo na Uniwersytecie Wrocławskim (1976) i reżyserię na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego (1982). Początkowo zajmowała się kinem dokumentalnym. W fabule debiutowała telewizyjnym, kameralnym dramatem psychologicznym Przez dotyk (1985). Ostatni dzwonek był jej debiutem kinowym. Realizuje nie tylko filmy – wyreżyserowała kilka spektakli Teatru Telewizji.


Magdalena Łazarkiewicz was born in Warsaw in 1954. Sister to Agnieszka Holland and widow of director Piotr Łazarkiewicz, she is an accomplished director and screenwriter in her own right. She graduated in cultural studies from the University of Wrocław (1976) and in film direction from the Faculty of Radio and Television of the University of Silesia (1982). After beginning her work in documentary film, she made her feature debut on television with By Touch (1985). The Last Schoolbell marked her cinematic debut. She works actively in film, television, and theater.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1983 Służba / Staff (short)

1984 Cud / Miracle (short)

1985 Przez dotyk / By Touch (TV)

1989 Ostatni dzwonek / The Last Schoolbell

1991 Odjazd / Departure

1992 Białe małżeństwo / White Marriage

1997 Drugi brzeg (TV, short)

1999 Na koniec świata / To the End of the World

2010 Maraton tańca / Dance Marathon

2011 Głęboka woda / Deep Water (TV series)

stopka

reżyseria: Magdalena Łazarkiewicz
obsada: Sandra Drzymalska, Bartosz Gelner, Katarzyna Herman, Mirosław Kropielnicki, Tomasz Sobczak, Agnieszka Warchulska
barwa: kolor
Avengers: Koniec gry 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cała prawda o Szekspirze 
Kenneth Branagh, Wielka Brytania 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Porwanie Michela Houellebecqa 
Wydarzenia specjalne
Guillaume Nicloux, Francja 2014
Praziomek (dubbing) 
Chris Butler, Kanada, USA 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tolkien 
Dome Karukoski, USA 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.