wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego (2018/2019): 400 batów
Les Quatre cents coups
16 kwi
Akademia Kina Światowego (2018/2019)

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

16 kwietnia 2019, godz. 17.00

Polityka autorska w kinie

wykład: mgr Piotr Czerkawski

400 batów (Les Quatre cents coups), reż. François Truffaut, Francja 1959, 99'

obsada: Jean-Pierre Léaud, Claire Maurier, Albert Rémy, Guy Decomble, Georges Flamant

Czarno-biały kalejdoskop scen z życia młodego Antoine'a Doinela. Niemiłosiernie długie godziny przesiedziane w obskurnej klasie. Czas wolny spędzany na miejskich włóczęgach. Wychowanie pod okiem raczej niezbyt pasujących do siebie matki i ojca. Jedna awantura za drugą. Chociaż bohater nie jest wcale złym chłopakiem, to wciąż pakuje się w kłopoty, za które jest karany w przesadny, wręcz absurdalnie dotkliwy sposób. Opowieść o jego pozostawiającym po sobą liczne blizny dorastaniu jest oparta na doświadczeniach samego reżysera, Françoisa Truffauta, który do postaci Antoine'a wracał w późniejszych filmach - za każdym razem wcielał się w niego dorastający wraz z kolejnymi rolami Jean-Pierre Léaud. Ich pierwsze wspólne dzieło, będące kamieniem milowym francuskiej Nowej Fali, pozostaje równocześnie oszczędne w środkach wyrazu i bardzo dosadne, pozbawione sentymentów, a przy tym głęboko empatyczne.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

François Truffaut

Żył w latach 1932-1984. Urodzony w Paryżu, w bardzo młodym pokochał kino. Pasja zetknęła go z André Bazinem, krytykiem i teoretykiem filmu, który stał się jego mentorem i umożliwił mu pracę w piśmie "Cahiers du cinéma". Truffaut, zyskawszy sławę jako autor wyjątkowo brutalnych recenzji, z czasem postanowił spróbować sił jako reżyser. Po debiutanckich 400 batach nakręcił m.in. Julesa i JimaFahrenheit 451 i Skradzione pocałunki.

Wybrana filmografia

1959 400 batów / Les quatre cents coups / The 400 Blows

1962 Jules i Jim / Jules et Jim / Jules and Jim

1966 Fahrenheit 451

1968 Skradzione pocałunki / Baisers volés / Stolen Kisses

1979 Uciekająca miłość / L'Amour en fuite / Love on the Run

stopka

barwa: kolor
Avengers: Koniec gry 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cała prawda o Szekspirze 
Kenneth Branagh, Wielka Brytania 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Porwanie Michela Houellebecqa 
Wydarzenia specjalne
Guillaume Nicloux, Francja 2014
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tolkien 
Dome Karukoski, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Praziomek (dubbing) 
Chris Butler, Kanada, USA 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.